ועכשיו, התביעה: אלפים הצטרפו לתביעת ענק בסאגת קרקעות הכנסיה בירושלים
14.05.25 / 18:29
מאות בעלי דירות בשכונות היוקרה של ירושלים חתמו על ייפוי כוח להגשת תביעה נגד קק"ל בשל אי-הארכת הסכמי חכירה, במקביל לקידום "חוק חכירה הוגנת" בכנסת בתמיכת 60 ח"כים.

קק"ל על הכוונת. מאות בעלי דירות בשכונות היוקרה של ירושלים חתמו על ייפוי כוח להגשת תביעה נגד קק"ל בשל אי-הארכת הסכמי חכירה, במקביל לקידום "חוק חכירה הוגנת" בכנסת בתמיכת 60 ח"כים.
כפי שפרסמנו ב'ירושלים החרדית', לפני למעלה מעשור הועברו זכויות החכירה והבעלות של שכונות שלמות בירושלים מהכנסיות ליזמים פרטיים. מהלך זה יצר מציאות מורכבת עבור אלפי משפחות שרכשו בתום לב דירות בשכונות היוקרה טלביה, רחביה וניות.
התושבים, שהם חוכרי המשנה של קק"ל על הקרקע, מצאו את עצמם בסכנת פינוי עם סיום תקופת החכירה שצפויה להסתיים בשנת 2050-2051. בעוד במדינות רבות בעולם קיימת חקיקה המסדירה את מעמדם של חוכרי משנה במצבים דומים, מדינת ישראל טרם הסדירה את הנושא בחקיקה, מה שמותיר את התושבים בחוסר ודאות מוחלט.
"קק"ל יכולה לקחת פיקוד ולהאריך את החכירה תמורת סכום זניח, אבל במקום זאת היא יושבת בחוסר מעש", אמר אחד החוכרים השבוע לאתר THEMARKER. "אם לפני חמש שנים לא תיארתי בדעתי שהחכירה תיפסק, היום אני לא בטוח בזה. לא יכול להיות שנמצא עצמנו מול שוקת שבורה. כרגע, אי־הבהירות הזו יוצרת עבור חוכרי המשנה נזק כספי אדיר".
מאבק משפטי חסר תקדים בדרך
באירוע רב-משתתפים שהתקיים השבוע במלון ענבל בירושלים, חתמו מאות בעלי דירות על קרקעות כנסייה על ייפוי כוח להגשת תביעה נגד קק"ל. לטענת החוכרים, קק"ל מחויבת לפעול להארכת זכויות החכירה שרכשה מהכנסייה, אך ברשלנותה ומחדליה היא גורמת נזק כספי ונפשי הולך וגדל לבעלי הדירות.
עו"ד אילן סופר, שמשרדו יוביל את המאבק המשפטי, הציג בכנס את עיקרי העתירה המתוכננת נגד קק"ל ורשות מקרקעי ישראל. בחודשים הקרובים יתקיימו מיצויי הליכים אינטנסיביים טרם הגשת התביעה.
קידום חקיקה במקביל למאבק המשפטי
במקביל למאבק המשפטי, מקודמת בכנסת הצעת "חוק חכירה הוגנת" בהובלת ח"כ מיכאל ביטון (המחנה הממלכתי) ובתמיכת שר המשפטים יאיר לוין (הליכוד). ההצעה, הנתמכת על ידי למעלה מ-60 חברי כנסת מקואליציה ואופוזיציה, תאפשר לחוכרים לחדש את החכירה ל-98 שנים נוספות תמורת 5.5 אחוז מערך הקרקע.
"אנחנו לא נעמוד מנגד כשמוכרים קרקע שיש עליה אנשים," אמר ח"כ ביטון בכנס. "הצעת החוק הזו צריכה להיות תקדימית – לא רק כדי לתקן עוול שנעשה, אלא כדי למנוע את העוול הבא."
סגן ראש העיר יוסי חביליו ('האיחוד הירושלמי') הביע תמיכה נחרצת במאבק החוכרים. "יש פה אלפי תושבים פשוטים וטובים שבעלי הון מנסים לעשות על גבם קופה," אמר חביליו. "אנחנו צריכים למנוע כל בנייה של היזמים בשטחי קרקעות הכנסייה עד להסדרת מעמד החוכרים בקרקע."
גם סגן ראש העיר אדיר שורץ ('התעוררות') הצטרף לתמיכה: "לא נאפשר ליזמים שמהלכים אימים על תושבים לקדם תכניות בניה בירושלים. כולנו בקואליציה העירונית חזית אחת בעניין הזה."
קק"ל מגיבה
מהקרן הקיימת לישראל נמסר בתגובה: "קק"ל מודעת לרגישות ולמורכבות של סוגיית הקרקעות שנחכרו בתחילת שנות ה־50, ובפרט בנוגע לחוכרי המשנה ולכך שתקופת החכירה צפויה להסתיים בעוד כ־25 שנה. גם כיום קק"ל משקיעה משאבים ומאמצים רבים כדי להתמודד עם הסוגיה, מתוך מטרה להגיע לפתרון מיטבי, תוך התחשבות בשיקולים הציבוריים ובראשם טובת הדיירים, חוכרי־המשנה."