"זינוק בעליה": 'ירושלים החרדית' עם טבלת מחירי התחבורה הציבורית המזנקת שנקראת משום-מה "צדק תחבורתי"
03.04.25 / 09:15
השלב השני של רפורמת המחירים יוצא לדרך בקרוב, כשלצד הטבות לאוכלוסיות מסוימות - רבים ישלמו יותר עבור הנסיעות | "צדק תחבורתי"? האירוניה בהתגלמותה
"צדק תחבורתי"? שבוע לאחר חג הפסח, השלב השני של רפורמת 'צדק תחבורתי' של שרת התחבורה מירי רגב סוף סוף יוצא לדרך. החל מה-25 באפריל יעודכנו כל ההנחות וההטבות לציבור הרחב במסגרת הרפורמה, אך במקביל - מחיר הנסיעה הבודדת באוטובוסים יזנק ב-33 אחוזים, מ-6 שקלים ל-8 שקלים.
בהתאם לעלייה החדה במחיר הנסיעה הבודדת, יתייקרו גם הסדרי הנסיעה השונים - הסדר יומי, הסדר שבועי, חופשי חודשי וההסדרים המיוחדים לסטודנטים. המשמעות היא ש'הסדר יומי' יעלה בעשרות שקלים, ואילו הסדרים שבועיים וחודשיים יתייקרו במאות שקלים. בטבלה המצורפת שהכנו על פי שיעור ההתייקרות של 33% עליו מצביעים במשרד התחבורה, מופיע כבר המחיר החדש ברכבת הקלה - שכבר עודכן לפני מספר שבועות מ-6 שקלים ל-8 שקלים לנסיעה בודדת.
'ירושלים החרדית' מגיש את טבלת המחירים החדשים → לעומת הנוכחיים
במשרד התחבורה מנסים להצניע את הזינוק המטאורי במחירים, שרק לפני כשנה וחצי עוד עמדו על 5.5 שקלים לנסיעה בודדת. המשרד מעדיף להתמקד בהטבות ובהנחות השונות, אך נמנע מלציין כי לחלק מההטבות זכאים רק מי שרוכשים הסדרי נסיעה חודשיים, בעוד שמחיר נסיעה בודדת או יומית יעלה במחיר הרגיל.
"יודגש כי רוב אזרחי ישראל זכאים להנחה משמעותית המקזזת את העלאת המחירים, או לנסיעה חינם", נמסר ממשרד התחבורה. אמירה זו מעלה את השאלה מדוע 20 האחוזים הנותרים מהאוכלוסייה - בעיקר מעמד הביניים - צריכים לשאת, שוב, בנטל הכלכלי.
לטענת משרד התחבורה, "על פי נתוני המשרד, מעל 80 אחוז מהאוכלוסיה זכאים להנחה על סמך מקום המגורים (דירוג סוציו אקונומי או פריפריאלי), גיל (נוער, צעירים עד 26, אזרחים ותיקים), חיילים וחיילים משוחררים, סטודנטים, אנשים עם מוגבלויות וזכאי הביטוח הלאומי". עם זאת, המשרד נמנע מלהזכיר את העובדה שחלק נכבד מההנחות וההטבות המדוברות לא כוללות נסיעה בודדת, יומית או שבועית, אלא רק הסדר חודשי.
במסגרת הפרסומים האחרונים של המשרד, ניכרת התפארות בהרחבת מעגל הזכאים לנסיעה חינם ולהנחות משמעותיות. על פי הודעת משרד התחבורה, החל מה-25 באפריל יתווספו כ-600 אלף אזרחים ותיקים מגיל 67 ומעלה למעגל הזכאים לנסיעה חינם בכל קווי התחבורה הציבורית בישראל. בכך, יגדל מספר הנוסעים הזכאים לנסיעה חינם לכ-1.1 מיליון ישראלים.
בנוסף, במשרד מתגאים בכך שמעגל הזכאים ל-50% הנחה על פי דירוג סוציו-אקונומי יורחב במיליון וחצי אזרחים נוספים, הזכאים להנחה על פי דירוג שכונתי (ולא רק עירוני כפי שהיה עד כה). בסך הכל, לפי הנתונים המוצגים, כ-3 מיליון ישראלים זכאים מעתה להנחה זו.
שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, מירי רגב, הצהירה לאחרונה: "מהפכת התעריפים 'צדק תחבורתי' שאותה יזמתי, מתקנת עיוותים מהעבר ומביאה את ההנחות למי שזקוק להן באמת. מטרת ההנחות היא לחולל שינוי התנהגותי של ממש ולהרחיב את מעגל משתמשי התחבורה הציבורית בישראל".