זנחו את ההפגנות?! הצעד המפתיע של המאבק ברכבת הקלה
16.02.25 / 16:40
את ה"געוואלד" המסורתי שלא צלח, מחליפה כעת חוברת צבעונית ומושקעת הקוראת לשינוי דעת הקהל | זהו "הפתרון המהפכני" שמוצע כעת בתקווה להצטרפות המונית.
גע-ווא-לד. בבתי הכנסת בירושלים, מצאו בשבת האחרונה המתפללים חוברת מהודרת ויוקרתית שלכדה את תשומת הלב. תחת הכותרת "הפתרון המהפכני", הוצגה חלופה למסלול הרכבת הקלה העובר בשכונות החרדיות – תוך הצגת תרשימים מעוצבים, גרפיקה מודרנית והפקה מרהיבה.
האם יש כאן שינוי במדיניות? האם אלה שנאבקו עד כה באמצעות ההפגנות – החליטו לשנות קו לאחר שמאבקם עד היום לא צלח? האם יותר לא יתרחשו הקפיצות לתוך חפירות התשתית ומתחת לגללי הדחפורים? האם מציתי הכלים הכבדים וחוסמי הצמתים – 'התברגנו' חלילה?
התשובות לשאלות אלה, אינן חד משמעיות, אך ברור כי ישנה מגמה מעניינת המקשת לשנות ו/או לרתום את דעת הקהל החרדית למאבק אותו מקדמים בשכונות החרדיות בהן צפוי לעבור 'המסלול הירוק' של הרכבת הקלה.
מישהו שם הבין כנראה שההפגנות, הרעש, ההצתות וחסימות הצירים – רק מזיקים למאבק על דעת הקהל, שכן נקעה נפשו של רוב הציבור ממאבק אלים, כוחני ובמיוחד כזה שגורם נזק בעיקר לאיש הפשוט המבקש ללכת או לנסוע ברחוב.
תחת הכינוי הנכבד "וועד שכונות הצפון לענייני התחבורה החרדית ירושלים", מוצגת אפוא באמצעות החוברת היוקרתית אותו "פתרון מהפכני", שלדעתם יכול להגיע עד 'לחלונות הגבוהים' של מקבלי ההחלטות – במידה ורבים מן הקוראים ישתכנעו לחתום על העצומה המצורפת בגב החוברת.
בקצרה, מה כולל "הפתרון המהכפני"?
התוכנית, המכונה "הפתרון המהפכני", מציעה להסיט את תוואי הרכבת מהשכונות החרדיות ולהפוך את התוואי המקורי לנתיב תחבורה ציבורית ייעודי.
על פי הנתונים שמציגה הוועדה, התוואי הנוכחי מעורר שורה של בעיות תחבורתיות. בין היתר, מהירות הנסיעה הממוצעת ברכבת הקלה (18 קמ"ש) נמוכה משמעותית ממהירות האוטובוסים בנתיב תחבורה ציבורית (25 קמ"ש). בנוסף, הרכבת סובלת מבעיות צפיפות חמורות, כאשר מספר מקומות הישיבה בה מוגבל ל-30% בלבד מכלל הקיבולת.
הפתרון המוצע
התוכנית החלופית מציעה להסיט את תוואי הרכבת כך שיעקוף את השכונות החרדיות באמצעות שימוש בתשתיות הקיימות של "הקו האדום". במקביל, התוואי המקורי יוסב לנתיב תחבורה ציבורית שישרת אוטובוסים חשמליים. לטענת הוועדה, פתרון זה יאפשר שירות תחבורה יעיל יותר לכלל האוכלוסיות, תוך שמירה על צביון השכונות.
היתכנות הביצוע
הוועדה טוענת כי השינוי המוצע יאריך את המסלול ב-1.6 ק"מ בלבד, ולא יגרום לעיכוב משמעותי בזמני הנסיעה. יתרה מכך, מאחר שטרם הונחו תשתיות ייעודיות לרכבת בתוואי המקורי, השינוי לא יגרום לבזבוז משאבים משמעותי.
הצעדים הבאים
הוועדה קוראת לציבור להצטרף למאבק באמצעות חתימה על עצומה ויצירת לחץ ציבורי על מקבלי ההחלטות. לטענתם, עדיין לא מאוחר לשנות את התוכניות ולאמץ פתרון שייטיב עם כלל תושבי העיר.
ההצעה מגיעה בשלב קריטי של פרויקט הרכבת הקלה בירושלים, כאשר העבודות להקמת "הקו הירוק" כבר החלו בחלק מהאזורים. הוועדה מדגישה כי דחיפות הנושא מחייבת פעולה מיידית להטמעת השינויים המוצעים.
עוד בנושא:
מכתב: איך אנו מאפשרים את ההתנכלות הברברית לרכבת הקלה?
בגלל הפגנות הקיצוניים והמלחמה: עיכוב דרמטי בהשלמת קווי הרכבת הקלה
בלתי נתפס: נזקי הפגנות הקיצונים נגד הרכבת הקלה מתקרבים לחצי מיליארד ש"ח