האם ההתנגדות ל'דיוריות' בקריית היובל היא מלחמת חרדים-חילונים?

$(function(){setImageBanner('44e1dceb-821e-439b-b31b-536c0bdc760d','/dyncontent/2024/11/5/b6a699b5-0e25-4885-98cf-feb74734d05e.jpg',18660,'עליון ענק חשמלאי מרכז חרדי',525,78,false,55193,'Image','');})

המינהל הקהילתי בשכונה מתנגד נחרצות לתוספת יחידות דיור קטנות בפרויקט התחדשות עירונית חדש. חלק מהתושבים החרדים משוכנעים שמדובר בניסיון למנוע את כניסתם לשכונה - בעוד אחרים מסבירים ש"זה רק עניין תכנוני"

קריית היובל. צילום: Google Street View

תוכנית חדשה להתחדשות עירונית בקריית היובל, הכוללת לראשונה "דיוריות" - יחידות דיור קטנות שיתווספו לדירות הרגילות - מעוררת התנגדות עזה בקרב תושבי השכונה הירושלמית. השאלה האם מדובר במאבק טהור על תשתיות או בהמשכו של המתח בין חילונים לחרדים בשכונה המתחרדת, מפלגת את התושבים.

"ההתנגדות לדיוריות היא רק תירוץ", טוען א', תושב חרדי בשכונה. "האמת היא שהתושבים החילונים מנסים למנוע מזוגות צעירים חרדים להיכנס לשכונה. הם יודעים שדיוריות הן פתרון מושלם למשפחות חרדיות צעירות, ולכן הם מתנגדים בתוקף".

המינהל הקהילתי, מצידו, דוחה את הטענות בתוקף. "קריית היובל היא המובילה בירושלים מבחינת היקפי הבינוי הצפויים בה", אומר ד"ר אסף שפנייר, יו"ר מינהל קהילתי יובלים. "אנחנו כבר היום סובלים ממחסור בשטחי ציבור ומצוקת חניה, והוספת דיוריות רק תחמיר את המצב. ההתנגדות שלנו היא עניינית לחלוטין ונוגעת אך ורק לשאלות תכנוניות".

י', תושב חרדי אחר בשכונה, דוחה את הטענות על מאבק מגזרי. "מה שמניע את העירייה זה להעיף כאן את הבניינים הישנים, לבנות בניינים חדשים, להביא צעירים, להביא תעסוקה", הוא אומר. "ברור שכשאתה משנה את המרקם, אז החרדים הראשונים להיפגע, כי אין להם כסף, כי הם צריכים דירות נמוכות והם צריכים מקום למרפסות סוכה. אבל זו תוצאת לוואי, לא המטרה". י' מוסיף כי העובדה שהמינהל הקהילתי כולל מספר חברים חרדים, ושיו"ר המינהל עצמו הגיע להסכמות עם הציבור החרדי, מעידה שאין מדובר במאבק על רקע דתי.

המספרים מדברים בעד עצמם: תוכנית האב לשכונה מדברת על תוספת של 7,520 יחידות דיור ל-10,000 הקיימות, מה שיכפיל את צפיפות האוכלוסייה מ-17 אלף איש לקמ"ר ל-40 אלף. מסמך שהוכן ביוזמת מהנדס העיר ב-2022 קבע באופן חד-משמעי שלשכונה אין את כושר הנשיאה הדרוש למהלך כה דרמטי.

הטענות התכנוניות של המתנגדים קיבלו חיזוק משמעותי רק לפני חודש, כאשר בית המשפט המחוזי בירושלים קיבל עתירה של תושבי השכונה נגד תוכנית התחדשות עירונית אחרת, ברחוב הנטקה. השופטת תמר בר אשר, שהתבטאה בחריפות נגד "המגדלים המפלצתיים האלה", החזירה את התוכנית לדיון מחודש בוועדה המחוזית. שפנייר, שבירך אז על ההחלטה, טען כי היא מוכיחה את הצורך בשמירה על "האיזון האורבני ואיכות החיים בשכונה".

עדי עמית, יו"ר עמותת התושבים יובלים 2041, מתריע: "הדיוריות הן טריק ששלפו מהשרוול שמאפשר להוסיף יחידות דיור נסתרות, מבלי לבחון את הצרכים הפרוגרמטיים שלהן. הציפוף הפסיכי שמקודם בקריית היובל לא יאפשר לספק את הצרכים הבסיסיים ביותר".

עיריית ירושלים מצידה מנסה להרגיע. "הדיורית מיועדת לבן משפחה מתבגר או עבור מבוגרים במשפחה", נמסר מהעירייה. "היא אינה מוגדרת כיחידה נפרדת ואף לא ניתן למכור אותה. לכן לא ייווצרו עומסים על תשתיות". אך הוועדה המקומית של העיר כבר קבעה שהליך הבקרה על קידום תוכניות ההתחדשות העירונית לקוי, וקראה ליצירת מנגנון מעקב שקוף יותר.

בינתיים, הוויכוח רק מתחמם. בעוד שחלק מהתושבים רואים במאבק המשך ישיר של המתיחות בין חילונים לחרדים, אחרים מתעקשים שמדובר אך ורק בדאגה לעתיד השכונה ואיכות החיים של תושביה - חילונים וחרדים כאחד. ההכרעה בעניין הדיוריות תתקבל בקרוב בוועדה המחוזית.

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה