יו"ר הוועדה המחוזית מצהירה: מאשרים מגדלים - כדי להרחיק את החרדים מירושלים
17.11.24 / 08:59
שירה תלמי-באבאי מודה בלי להתבייש: הבנייה לגובה נועדה לשמור על "האיזון הדמוגרפי" בעיר ועל צביונה החילוני • הציטוט הבלתי נתפס: "אם לא נפעל מהר, נשים לא יוכלו להיכנס לכותל בגופיות" • קדחת הבנייה: 17 אלף דירות בשנה, רובן במגדלים
"אם לא נפעל מהר ונכון, אז גם נשים שמגיעות כתיירות לא יוכלו להיכנס לכותל ולשער יפו עם גופיות. זה לא טוב שירושלים תיהפך לקיצונית" - את הציטוט המקומם והמדהים הזה אמרה בפה מלא, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים, שירה תלמי-באבאי, בריאיון שהעניקה בסוף השבוע האחרון ל'דה מרקר'
בשנתיים האחרונות מקדמת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים מהלך חסר תקדים של אישור מגדלים בעיר. מאחורי המדיניות הזו עומדת תלמי-באבאי, שבריאיון נרחב חשפה לראשונה את המניע האידיאולוגי שמאחורי המהלך: בלימת התחרדות העיר.
"העיר הזו בנויה שליש-שליש-שליש — חילונים, חרדים וערבים, וצריך לשמור על האיזון הזה", הסבירה תלמי-באבאי בריאיון לעיתונאית רנית נחום-הלוי. "המותג ירושלים מחבר יותר את החרדים לכאן, והראשונים שעוזבים כשאין דירות הם החילונים".
מזה עשור מובילה תלמי-באבאי מדיניות מכוונת של בנייה לגובה, במיוחד לאורך צירי הרכבת הקלה. הנחת העבודה של הוועדה המחוזית היא שהציבור החרדי יתרחק מהמגדלים, הן בשל מגבלות השבת והן בשל המחירים הגבוהים. "ברגע שהבנתי את המשוואה הזאת לפני כעשר שנים, פיתחנו את מדיניות הרק"ל", היא הודתה בפה מלא בריאיון ל'דה מרקר'.
בשנתיים האחרונות מתהדרת הוועדה המחוזית בקצב תכנון של כ-17 אלף דירות בשנה, רובן במגדלים. "בדרך הזו נגיע בעשור הקרוב לבנייה של כ-80 אלף דירות", אמרה תלמי-באבאי. "זה משנה מציאות. אנחנו לא יכולים לספק צמודי קרקע כמו אירופאים. כולם רוצים להיות אירופה, אבל מביאים לעולם המון ילדים".
אלא שהבעיה עם המדיניות הזו אינה רק באפליית החרדית המוצהרת שהיא מקדמת. גם מומחי תכנון מזהירים מקצועית מפני הסכנות. "נראה שבאזורים מסוימים בעיר יש איבוד שליטה בסנכרון בין צורכי הציבור למספר הדירות", צוטט בכתבה עפר גרידינגר, מנהל אגף בכיר במינהל התכנון ולשעבר ראש אגף תכנון העיר. "לפרוץ את תוכניות האב שנדונו עם הציבור מבלי לשתפו זה לא ראוי ציבורית".
המחקר הראשון שבחן את ההשלכות של מדיניות זו, שנערך על ידי האדריכלית ליאת איזקוב עבור העירייה, הצביע על בעיות חמורות בתשתיות. "אין תשתית תחבורתית מתאימה", נכתב בדו"ח שנגנז, "ומזוהה קושי לספק את איכות החיים הנדרשת למגורים במצב של 'כאוס'".
בשנתיים האחרונות דווח על עזיבתם של כמה אנשי תכנון בכירים בעיריית ירושלים. "מדובר באנשי מקצוע מהמעלה הראשונה שפשוט לא יישרו קו", צוטט מקור בעירייה. "הביאו אנשים שאין להם דבר וחצי דבר שקשור לידע תכנוני, וכל תפקידם הוא לשתף פעולה עם ראש העיר בנושא המגדלים".
תלמי-באבאי עצמה נחושה להמשיך במדיניותה. "אני לא יודעת למה להשוות את מה שאנחנו עושים, אולי לקליטת העלייה בשנות ה-50", היא אמרה. "אני לא חושבת שמישהו השפיע על העיר כמו הצוות שעובד פה. לפחות היום סוף-סוף לא מפריעים לי".