הנפגעים השקופים של המלחמה / שימי גשייד



מנכ"ל 'רחשי לב' מציג את הנתנים העגומים שמשום מה לא מדברים עליהם: "ערכנו סקר בשיתוף עם מכון "מאגר מוחות". התוצאות היו עגומות: 76% מההורים חשים פגיעה בתחושת הביטחון הכלכלי שלהם, וכ-50% מעידים על הידרדרות כלכלית ישירה בעקבות המלחמה"

בשבועות האחרונים, עם התגברות המתיחות בכל הגזרות, ובמיוחד בגזרה הצפונית, הפוקוס מופנה באופן טבעי וברור לנפגעים הישירים של המלחמה: התושבים המפונים, החיילים והעסקים הקורסים. בתוך הכאב העצום שחווה החברה הישראלית, קל לשכוח את הנפגעים השקופים של המלחמה הזאת – משפחות החולים והמאושפזים בבתי החולים.

כשאנו שומעים על בתי חולים העומדים בפני קריסה בשל העומסים האדירים, כדאי שנזכור את המשפחות שכבר מלוות את יקיריהן בבתי החולים זמן רב לפני שהמלחמה פרצה. משפחה לילד שמאושפז חודשים, שכבר התמודדה עם מסכת לא פשוטה של טיפולים קשים, מוצאת את עצמה כעת מתמודדת גם עם האיום הביטחוני והחשש המוחשי מפגיעה במהלך הנסיעות אל בית החולים ובחזרה ממנו. יש גם את אותם המילואימניקים שנדרשים להתגייס, בזמן שיקיריהם נמצאים במצב רפואי קשה. עבורם, הפער בין חיי היומיום לבין המציאות הצבאית אינו רק תיאורטי, אלא חלק מכאיב משגרת חייהם.

צילום: באדיבות המצלם

במסגרת עבודתנו בעמותת "רחשי לב", המלווה ילדים חולי סרטן ואת משפחותיהם, אנו נתקלים מדי יום באותן משפחות המתמודדות עם מציאות בלתי אפשרית זו. רק בשבוע האחרון הגיע גל פניות ממשפחות שפונו מבתיהן עקב המצב הביטחוני, תוך שהן מלוות ילדים חולים המאושפזים בבתי החולים. במטרה להקל עליהם, פתחנו את המלוניות שלנו, הנמצאות בסמוך לבתי החולים, למשפחות אלה, כדי שיוכלו למצוא מקום לינה קרוב ולחסוך את הצורך בנסיעות מסוכנות ומעייפות.

על מנת להבין לעומק את השלכות המלחמה על המשפחות הללו, ערכנו סקר בשיתוף עם מכון "מאגר מוחות". התוצאות היו עגומות: 76% מההורים חשים פגיעה בתחושת הביטחון הכלכלי שלהם, וכ-50% מעידים על הידרדרות כלכלית ישירה בעקבות המלחמה. 85% מההורים מדווחים על עלייה בלחץ הנפשי ו-49% חשים פגיעה בתחושת הביטחון בדרכם לבתי החולים. יחד עם זאת, יש גם צדדים אופטימיים: 46% מההורים מעידים על עלייה בהיקף ההתנדבויות ובנכונות הציבור לסייע.

במציאות הזו, שבה קיים חוסר ודאות מתמיד, הצורך בסיוע ובתמיכה רגשית וכלכלית למשפחות הופך לקריטי מאי פעם. מעבר לתרומה המיידית למשפחות המתמודדות עם מצב רפואי קשה תחת איומי מלחמה, חשובה גם ההירתמות הציבורית הרחבה כדי לתמוך בארגוני הסיוע הפועלים בשטח. בעזרת משאבים נוספים ניתן לספק למשפחות יותר שירותים נגישים, כמו תחבורה מאובטחת לבתי החולים, תמיכה נפשית, וליווי צמוד הנותן מענה לקשיים שמלווים אותן יום-יום. החברה הישראלית ניחנה בסולידריות וברצון לעזור, וכעת הזמן לתרגם את הרצון הזה לפעולה. על ידי חיזוק ארגוני הסיוע ושיתוף פעולה עם גופי הבריאות, נוכל להבטיח שהמשפחות יזכו לרשת הביטחון לה הן זקוקות, גם בזמני חירום מורכבים.

המלחמה מציבה אתגרים אדירים לא רק לחיילים, אלא גם לאזרחי המדינה שמתמודדים עם מחלות קשות בזמן חירום. עלינו כחברה לשים לב גם לנפגעים השקופים של המלחמה – אלה שלא נמצאים בקו האש, אבל סובלים מאיומים כפולים. בזכות העבודה הנאמנה של ארגוני הסיוע, משפחות אלו זוכות ליד תומכת, אבל יש עוד דרך ארוכה לפנינו. רק אם נשכיל לזכור את כל הנפגעים, נוכל לנצח באמת בכל החזיתות.

* הכותב, שימי גשייד, הוא מנכ"ל ארגון "רחשי לב"

 

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה