מגמה חרדית חדשה: בוחרים בפריפריה על פני ירושלים ובני ברק | הדיאגרמות - בפנים
22.07.25 / 16:00
דו"ח חדש מגלה שלראשונה מעל חצי מרכישות הדירות החרדיות מתבצעות בפריפריה במקום במרכזים מסורתיים • כשליש מההורים החרדים לא יוכלו לסייע לילדיהם כפי שעזרו להם הוריהם
ירושלים, פחות. מחקר פורץ דרך של המכון לאסטרטגיה ומדיניות חרדית חושף מגמה חדשה ומפתיעה: לראשונה בהיסטוריה, מעל מחצית מרכישות הדירות במגזר החרדי (52%) מתרכזות בפריפריה, תוך נטישה הדרגתית של מעוזי הדיור החרדיים המסורתיים כמו ירושלים ובני ברק.
הסקר, שנערך בקרב 400 נציגי המגזר החרדי ומשווה לנתוני 2020, מעיד על תמורות עמוקות בהרגלי המגורים של קהילה ששמרה במשך דורות על ריכוז גיאוגרפי הדוק.
היעדים החדשים - עפולה, נתיבות וטבריה
על פי הפרסום של שילה פריד ב-YNET, במקום הערים החרדיות המסורתיות, זוגות צעירים פונים כעת לערים כמו עפולה, נוף הגליל, נתיבות וטבריה. מגמה זו מלווה בהקמת מוסדות קהילתיים חדשים בפריפריה על ידי חסידויות מרכזיות כמו גור, בעלזא וויזניץ.
נתון מדאיג נוסף העולה מהמחקר: 43% מההורים החרדים בגילאי 44-59 מעריכים כי לא יוכלו להעניק לילדיהם סיוע כלכלי דומה לזה שקיבלו הם עצמם להקמת הבית.
השינוי במודל המימון
המחקר מתעד שינוי דרמטי באחריות מימון רכישת הדירה. בעוד שב-2020 רק 40% מהזוגות הצעירים נשאו בנטל המימון בעצמם, היום מעל 70% מהם מהווים את המממנים המרכזיים - בדרך כלל באמצעות משכנתאות בהיקף גבוה מהממוצע הארצי.
מעבר למודל השכירות
שינוי מהותי נוסף נוגע ליחס כלפי בעלות על דיור. רק 45% מהנשאלים מעדיפים עדיין מגורים ביישוב חרדי הומוגני, לעומת 66% ב-2020. יותר מכך, 55% צופים מעבר למודלי שכירות, כאשר 29% מעריכים שהצעירים ירכשו דירות להשקעה בפריפריה אך יתגוררו בשכירות באזורי הביקוש.
"החברה משתנה מהכרח"
פרופ' שי שטרן, ראש המכון, מסביר: "הדוח הזה הוא נקודת מפנה. הוא מצביע על כך שהחברה החרדית משתנה – לא מתוך אידיאולוגיה אלא מתוך הכרח. המדינה אינה יכולה להמשיך ולתכנן את שוק הדיור מבלי להביא בחשבון את הצרכים, הרגישויות והקצב של הציבור החרדי".
שטרן מדגיש: "מדובר לא רק בקהל יעד – אלא ב-14% מהאוכלוסייה, שעומדים להפוך לרבע מהמדינה בתוך שני עשורים".