"יוֹרֶה-יוֹרֶה": בג"ץ קובע כי נשים תוכלנה לגשת למבחני הרבנות הראשית
14.07.25 / 19:06
פסק דין דרמטי מאפשר לנשים דתיות להיבחן בבחינות הרבנות הראשית • השופט סולברג: "חסימת נשים דרשניות וחכמניות מהבחינות היא הפליה אסורה"

"יוֹרֶה או תּוֹרֶה": בהחלטה מהפכנית שתשפיע על חיי הדת בירושלים ובכל הארץ, קבע בית המשפט העליון כי על הרבנות הראשית לאפשר לנשים לגשת לבחינות ההסמכה לרבנות. ההחלטה התקבלה פה אחד על ידי שלושה שופטים, כאשר לא היו מתנגדים לפסיקה.
העתירה הוגשה לבג"ץ בשנת 2019 על ידי שש נשים יחד עם ארגוני "עתים - יעוץ ומידע במעגל החיים היהודי", "מרכז רקמן לקידום מעמד האשה" ו"קולך - פורום נשים דתיות". העותרות, שלמדו שנים רבות הלכה ויהדות, פנו לרבנות הראשית בבקשה להירשם לבחינות שאליהן רשאי כל גבר במדינה להירשם. כאשר הרבנות הבינה כי מדובר בנשים, נפסלה הרשמתן לבחינה בנושאים שונים.
השופטים: "הפליה אסורה"
המשנה לנשיא העליון, השופט נעם סולברג, כתב בפסק הדין כי "חסימת נשים – 'דרשניות, צדקניות וחכמניות' – מן האפשרות לגשת לבחינות הנערכות על-ידי הרבנות הראשית הריהי הפליה אסורה, שאין בבסיסה הצדקה מספקת, ולמעשה הצדקה כלשהי".
השופטת דפנה ברק-ארז הוסיפה: "פעם נוספת עומדות בשעריו של בית המשפט נשים, בעלות אמונה באורחות חייהן ואמונות על ההלכה באוצר ידיעותיהן. פעם נוספת הן מבקשות לקבל יחס שווה בתחום של שירותי הדת במדינת ישראל".
השופט עופר גרוסקופף קבע בבירור: "לא ניתן לקבל הפליה בין נשים לבין גברים לעניין הזכאות להיבחן במבחני הרבנות הראשית, כשם שלא ניתן לקבל הפליה בין נשים לבין גברים לעניין הזכאות ליהנות מכל שירות אחר הניתן על ידי רשות ציבורית במדינת ישראל".
התגובות
בארגון 'חותם' תקפו את המשנה לנשיא העליון: "ההחלטה של שופט הערכאות סולברג היא לא יותר מבדיחה. סולברג חושב שממרומי כס השיפוט הפרוגרסיבי הוא יעצב את פני הרבנות בישראל ובעולם היהודי".
לעומת זאת, מגוון ארגונים פרוגרסיביים תמכו בהחלטה בהתלהבות מרובה:
יו"ר ארגון 'עתים', הרב ד"ר שאול פרבר, הגיב להחלטה: "זהו רגע היסטורי ומשמעותי לא רק לנשים דתיות, אלא לציונות הדתית כולה. לימוד תורה של נשים הוא מהמפעלים החשובים והמרשימים של העשורים האחרונים, והיום הוא מקבל סוף סוף הכרה ממסדית שוות ערך".
מארגון 'קולך' נמסר: "אנו מברכים על החלטת בג"ץ היום כי חסימת נשים למדניות מלגשת לבחינות הסמיכה לרבנות פוגעת בעיקרון השוויון, מהווה הפליה ואין לה צידוק".
עו"ד אלה סקעת, שייצגה את העותרות, אמרה: "בג"ץ שלח היום מסר חד וברור – אי אפשר להחזיק יותר בהדרה מגדרית במסווה של הלכה. זהו לא רק ניצחון משפטי, אלא צעד חשוב בהכרה הציבורית במעמדן של נשים בתוך הממסד הדתי".
'נשות הכותל' הצטרפו אף הן בהתלהבות בהתייחסות לפסיקה: "מדובר בצעד חשוב ומהפכני למען שוויון לנשים בחיי הדת. כמי שפועלות במשך 36 שנים כדי להביא לשוויון ולהשמעת קולן של נשים בכותל המערבי ובכלל, אנו שואבות עידוד מפסק הדין".
כעת ניתן להמתין ולראות כיצד תתייחס הרבנות הראשית לפסק הדין התקדימי והדרמטי.