"צַיְּרוּ לִי עֲתִירָה": העמותה שחברה לתושבי מזרח ירושלים הגישה עתירה מצויירת
08.07.25 / 19:22
לטענתם תושבי א-טור תוכנית "הגן הלאומי-מורדות הר הצופים" פוגעת בזכותם לפיתוח וחוסמת את עתודת הקרקע האחרונה שנותרה להם • הוועדה המחוזית בתגובה: ההיפך הוא הנכון
ראיתם פעם עתירה מצויירת? תושבי שכונת ח'לת אלעין במזרח ירושלים, יחד עם הארגונים 'עיר עמים' ו'במקום-תכנון וזכויות אדם', פנו לבית המשפט לעניינים מינהליים בעתירה נגד הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה בירושלים. הם דורשים לבטל את האישור שניתן לתוכנית "הגן הלאומי-מורדות הר הצופים", שלדבריהם פוגעת קשות בשכונת א-טור ומונעת תכנון הולם באזור ח'לת אלעין הנמצא בצפון א-טור. כדי להסביר לבית המשפט הנכבד את הטענה, אף הוסיפו ציור בכתב-יד של מפת האיזור.
העתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד זיאד קעואר, מהווה המשך למאבק רב-שנים של תושבי עיסאוויה וא-טור להרחבה ולתכנון מתאים לשתי השכונות. העותרים מתמקדים בנזק הכבד שגורמת התוכנית לפיתוח של שכונת ח'לת אל-עין.
קרקע פרטית שהופכת לגן לאומי
השטח המיועד לגן הלאומי הוא קרקע פרטית השייכת לתושבים מא-טור ומעיסאוויה. במשך יותר מעשרים שנה ניסו תושבי שתי השכונות לפתח תוכניות בינוי ופיתוח בשולי השטח הפתוח, אך נתקלו בחסמים מצד הרשויות. בעוד תושבי עיסאוויה זכו בסופו של דבר לתוכנית שכונתית חדשה (שכיום אינם יכולים לממש), תוכניתם של תושבי ח'לת אל-עין נחסמה. לטענתם, הרשויות עושות שימוש בתוכנית "ירוקה" לכאורה שמטרתה האמתית היא לחסום את הפיתוח של שכונתם.
על פי הפרסום ב'כל העיר', העותרים טוענים כי תוכנית הגן הלאומי חוסמת את עתודת הקרקע האחרונה שנותרה לתושבי השכונה לפיתוח אזורי מגורים, תמנע הקמת תשתיות כמו מוסדות חינוך ושירותים ציבוריים, ואף עלולה להוביל להריסת בתים קיימים. בנוסף, התוכנית תחסום את האפשרות ליצור חיבור חיוני לשכונת ח'לת אלעין שיהווה גם כניסה נוספת לא-טור.
ביקורת על תוכנית
העותרים טוענים כי תוכנית האב לשכונת א-טור, שמשמשת את הוועדה כבסיס לתכנון, אינה מספקת מענה אמתי לצרכים התכנוניים של השכונה. עוד נטען כי התוכנית מייעדת שטחים נרחבים מהשכונה להקמת גן לאומי, שלדברי העותרים, אין בו ייחוד נופי, ערכי או סביבתי המצדיק פגיעה כה עמוקה בקהילות המקומיות.
כבר בשנת 2014 קבעה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה כי אין לקדם את תכנית הגן הלאומי מבלי להתחשב באופן אמתי בצרכי הפיתוח של תושבי שכונות עיסאוויה וא-טור. אולם, לטענת העותרים, תנאי זה לא קוים; ותוכנית האב, כאמור, לא נעשתה בפועל, אלא אושרה בהתבסס על נתונים חלקיים ותחזיות שגויות.
דרישות העותרים
"התוכנית פוגעת בזכותם הבסיסית של תושבי האזור לקורת גג ולתשתיות מתפקדות", נכתב בעתירה. "במקום לתכנן את העיר לטובת כלל תושביה, הרשויות עושות שימוש בכלים תכנוניים לכאורה כדי לבלום את הפיתוח של מזרח ירושלים".
העותרים דורשים מבית המשפט להורות על ביטול התוכנית, ולהנחות את מוסדות התכנון לקדם תכנון הולם לשכונת א-טור, תוך מתן פרק זמן שיאפשר לתושבים להגיב ולהתייחס כראוי – כתנאי מקדים לכל קידום עתידי של תוכנית בשטח.
תגובת הוועדה המחוזית
מהוועדה המחוזית נמסר בתגובה: "תוכנית הגן הלאומי במורדות הר הצופים היא תוכנית בעלת חשיבות סביבתית, נופית והיסטורית, שמטרתה לשמר את הרצף הטבעי האחרון המחבר את העיר ירושלים עם ספר המדבר. מדובר בנוף פתוח ובעל ערכיות גבוהה, המהווה נכס ציבורי לכלל תושבי העיר. הוועדה המחוזית קבעה את גבולות הגן לאחר בחינה תכנונית מעמיקה, ובפרט בהתייחס לתכניות הפיתוח המקודמות בשכונות הסמוכות – עיסאוויה וא-טור. גבולות התוכנית עודכנו כך שלא יפגעו בצרכים הפרוגרמתיים של השכונות, ואף צפויים לתרום לאיכות החיים של תושביהן, באמצעות יצירת רצף נופי נגיש ושטח ציבורי משמעותי".
עוד נמסר מהוועדה: "לשכונת עיסאוויה אושרה תוכנית מתאר מקומית, ולשכונת א-טור מקודמת תוכנית אב כוללת. שתי התוכניות נותנות מענה עדכני לצרכי הפיתוח של התושבים, תוך איזון ראוי בין הצורך בהרחבת מגורים ותשתיות לבין שמירה על ערכי טבע ונוף נדירים".