חשיפת 'ירושלים החרדית': בגלל הקומבינות - הנכים בירושלים עומדים להפסיד ובגדול
30.06.25 / 17:42
23% כלי רכב עם תג נכה בעוד רק 6% נכים בפועל • אינפלציית תגי הנכה בירושלים הגיעה לדיון בעיריה • בין ההצעות: צמצום חנייה על מדרכות והטלת מגבלת זמן גם בחניית נכה

"מתחזים לנכים". דיון סוער התקיים בתחילת החודש במהלך ישיבת ועדת הבטיחות בדרכים החמישית של עיריית ירושלים, שהציף אחת מהבעיות התחבורתיות החריפות בעיר: שימוש מופרז ובלתי מבוקר בתווי חנייה לנכים. מהנתונים שהוצגו עולה כי בעיר הבירה כמעט כל רכב רביעי נושא תג נכה – זאת כאשר בפועל, רק 6% מהמחזיקים בו הם נכים בפועל עם כיסא גלגלים.
בתחתית הידיעה: ↓ הנתונים המדהימים מתוך הדיון בוועדה ↓
"אנחנו מדברים על אינפלציה יוצאת דופן של תווי נכה, ללא תקדים במדינות העולם המערבי", התריע רפי נחמיה, פעיל חברתי ונציג משרד התחבורה. לדבריו, 85% מהרכבים עם תג נכה, נוסעים בפועל ללא נכה ברכב – בני משפחה, נהגים פרטיים ומקורבים עושים שימוש בלתי חוקי או לכל הפחות לא מוסרי בתווים, תוך פגיעה באותם נכים שאכן זקוקים לזכויות אלו.
"רבים מהם כלל אינם נכים בפועל, אלא נהנים מההטבות: חניה חינם, חניה על מדרכות, והיעדר אכיפה."
חניית הנכים הפכה לנחלת הכלל
עוד עולה מהדיון כי תווי הנכה הפכו לעקיפה נוחה במיוחד לשורת הגבלות עירוניות: חניה חינם בכחול־לבן, חניה על מדרכות, ואפילו אי־תחלופה מספקת של רכבים במרכז העיר.
כך, לדוגמה, הציג נחמיה את נתוני הרחובות שלומציון המלכה, הלל והחבצלת – שם 46% מהחונים הינם בעלי תג נכה, ללא תחלופה, בעוד בעלי תגי כיסא גלגלים אמיתיים מתקשים למצוא מקום נגיש.
"הנכים האמיתיים רוצים חניה נגישה – לא חינם. הם מוכנים לשלם אם רק יוכלו להחנות כמו כולם," ציין נחמיה, כשהוא מציג סקר לפיו חניה קרובה - חשובה לנכים פי ארבעה מהיותה חינמית.
חוקים יש, אכיפה אין
מדיון הוועדה שהגיע לידי 'ירושלים החרדית' עולה תמונה בעייתית של היעדר אכיפה אפקטיבית. לפקחים העירוניים, כך לפי עו"ד דני ליבמן, היועץ המשפטי של העירייה, אין סמכות לדרוש תעודת זהות כדי לוודא שהנכה נוכח ברכב, ואילו למשטרה אין גיבוי משפטי או רצון להיכנס לזירה הרגישה הזו.
"לפי הפסיקה, אם תג הנכה לא מוצג על השמשה – ניתן לרשום דוח, גם אם מספר הרכב מופיע במערכת. החוק מחייב סימון ברור" – ציין ליבמן.
בנוסף, לדברי נחמיה, "הקנס בחוק לשימוש לרעה בתו – עומד על 14,000 שקלים, אך בפועל – אף דו"ח כזה לא ניתן מעולם".
בעיות מרכזיות שצוינו בדיון
❌ ניצול שיטתי לרעה של תג נכה, ללא נוכחות הנכה.
🚫 בעיה חוקית: התג מזכה בשתי מכוניות, אך יש רק תג אחד – מה שמוביל לשכפול או טענה לאובדן.
🚔 העירייה והמשטרה מתקשות לאכוף שימוש לרעה – בשל מגבלות חוקיות ולוגיסטיות.
🅿️ העומס על חניות במרכז העיר – נובע מתווים שמונעים תחלופה ויוצרים חסמים.
הצעות לפתרון
בין ההמלצות שגובשו בדיון:
- ביטול חניה חינם ללא הגבלת זמן – מעבר למודל בו נכים מחנים שעתיים חינם בלבד באמצעות אפליקציות חניה.
- ביטול חניית נכים על מדרכות, אלא אם אין חלופה נגישה באזור.
- החזרת מגבלה על מספר הרכבים הנקשרים לתו בודד.
- פיילוט במרכז העיר עם שילוט ברור, הסברה, ואכיפה סמלית – לשינוי התנהגות.
- קמפיין ציבורי המדגיש שנגישות חשובה מהטבה, וחנייה נגישה עדיפה על חינם.
הוועדה הודיעה כי תעביר את מסקנותיה להנהלת העיר, ותקיים דיון המשך לבחינת המלצות אופרטיביות כבר בשבועות הקרובים. עם זאת, רבים מהמשתתפים בדיון הביעו ספקות באשר ליכולת העירייה לאכוף שינוי משמעותי, כל עוד לא יגיע תיקון יסודי של החקיקה הארצית. "אם ירושלים ותל אביב יובילו יחד שינוי – תהיה לכך השפעה לאומית" - סיכם נחמיה.