הרב הירושלמי ששכל את שני בניו ישיא משואה: "צוואה בלתי כתובה של גבורה"
22.04.25 / 09:58
למרות האבל הכבד על נפילת שני בניו, הרב שמואל סלוטקי ממשיך לפעול למען אחדות ישראל ורואה בהדלקת המשואה המשך דרכם של ישי ונועם הי"ד

השכול והגבורה. "אני בהחלט מתרגש. זו זכות גדולה", כך, במילים פשוטות מתאר הרב שמואל סלוטקי את התחושות שלו ושל בני משפחתו לאחר שנבחר להדליק משואה בטקס יום העצמאות ה-77 של מדינת ישראל.
סיפורו של הרב סלוטקי מגלם את הטרגדיה והגבורה של מדינת ישראל בתקופה האחרונה. בשבת השחורה של ה-7 באוקטובר, פיקד הרב על פלוגה של יחידת סריקת החללים המטכ"לית, שחיפשה נעדרים בדרום. באותה העת יצאו דרומה גם שני בניו – ישי ונועם כדי להגן על יישובי הנגב המערבי ולהילחם במחבלים שפשטו על יישובי העוטף. הם יצאו למשימה בהתנדבות, מתוך תחושת שליחות ואהבת הארץ. במהלך היום נותק עימם הקשר, וכעבור מספר ימים התברר כי נפלו בקרבות. הי"ד.
בדברי ההסבר לבחירה ברב סלוטקי להשיא משואה נכתב, בין השאר, כי גם לאחר שגילה על האסון, המשיך הרב לעסוק ללא לאות במשימת הקודש של איתור הנעדרים וזיהוי הנרצחים. הוא פועל ללא לאות לחיזוק האחדות בעם ישראל בשורה של מיזמים יוצאי דופן, וזאת מתוך אמונה בצורך לקדם שיח ציבורי מאחה ומשקם.
"הצוואה הבלתי כתובה"
בשיחה עם "כל העיר" מתייחס הרב שמואל לבחירה בו ולקשר של שני בניו האהובים לעשייה שלו ושל המשפחה מאז הטרגדיה. "הבנים שלי יצאו מוקדם הבוקר ולא הספיקו להשאיר צוואה כתובה או מצולמת כמו שחלק מנופלי חרבות ברזל עשו", הוא אומר ומוסיף: "אבל במעשה האחרון שלהם, ביציאה לקרב מתוך ערבות הדדית, מתוך אחריות לאומית, מתוך אהבת ישראל, יש משהו מחייב. זאת מורשת מבחינתי. אני חושב שהמשואה ליום העצמאות, במיוחד שהנושא הוא של אחדות ישראל, מסמלת העצמת ומורשת המסורת – זאת הצוואה הבלתי כתובה שלהם, זאת שבפועל, ולכן אני רואה בזה כידם הארוכה של הבנים בהדלקה".
משפחה של עשייה ואחדות
הרב שמואל סלוטקי התגורר ברמות, ולאחרונה עבר לאיזור בקעה, שם הוא מתגורר עם רעייתו טליה – אחות במרפאת הכאב בבית החולים שערי צדק. פרט לנועם וישי ז"ל, לבני הזוג עוד חמישה ילדים: אורי, אביה, שפרה, יונתן (התאום של ישי) וצביקי – בן הזקונים שהוא חייל בשירות סדיר, ולהם גם כמובן נכדים ונכדות.
"התפקיד שחשבתי שכל השנים הוא יהיה תיאורטי, הפך להיות מאוד מעשי וכואב", משתף הרב על תפקידו ביחידת סריקת החללים. "אבל דווקא מתוך החוויות שאני עברתי – הבנים היו חמישה ימים נעדרים, ולא ידענו מה קורה איתם – מתוך הנסיון הזה, חיבקתי וחיזקתי את החיילים שלי. הם הסתובבו בנובה, עברו סנטימטר אחרי סנטימטר כדי לאסוף את מה שנותר שם. הסיפור האישי שלי נתן להם הרבה כוח, מוטיבציה, ערכים והבנה למהות המשימה, ולכך היתה מבחינתי שליחות חשובה".
המחויבות למדינה היא עניין משפחתי אצל משפחת סלוטקי. הרב מספר: "עשינו חישוב בערב פסח של מספר ימי המילואים שעשינו במשפחה הגרעינית – אני, שלושת הבנים שלי שהם בוגרי הצבא (הקטן עדיין בסדיר), החתן והכלה שלי – התברר שביחד עשינו כ-1,750 ימי מילואים".
גם אשתו טליה נרתמת למאמץ, "בתפקידה היא מתאמת כאב – היא מטפלת בפצועים מסוגים שונים ומאזנת להם את הכאב. כשהיא מטפלת בפצוע, והוא שומע על הסיפור האישי שלנו, הם בעצם מקבלים כוחות מכך שהיא מאירה להם פנים, עוזרת להם, נותנת את כל תשומת הלב הנדרשת – זה נותן להם אנרגיות ותקוות להתמודדות עם הכאבים והצרות שהם מצויים בהם".
העיר מצדיעה
ראש העיר ירושלים משה ליאון הביע את הערכתו לבחירה: "אני מברך את הרב שמואל סלוטקי, תושב ירושלים, שנבחר להשיא משואה בטקס יום העצמאות ה-77 של מדינת ישראל. הרב סלוטקי שילם את המחיר הבלתי נתפס באובדן שני בניו, ישי ונועם ז"ל, בלחימה ביום שבת ה-7 באוקטובר. למרות הכאב האישי, המשיך לפקד במסירות על יחידת איתור הנעדרים, לחבק משפחות ולחזק לוחמים. דווקא מתוך השבר – הוא הפך לגשר של תקווה, דוגמה ומופת לכולנו. שמואל יקירי, ירושלים, כמו כל מדינת ישראל, מצדיעה לך".
שרת הטקס מירי רגב הוסיפה: "בגבורתו ובהקרבתו מייצג הרב סלוטקי את כל היפה והנאצל שבארץ הזו. הוא שילם את המחיר הכבד ביותר בעבור חירותנו וגם לאחר בשורת האיוב שהתדפקה על דלתו פעמיים הוא המשיך להקדיש את כל כוחותיו לאיתור נעדרים ולהצלת חיי אדם והעניק כוחות אדירים ללוחמים ולכל אנשי הצוות שסייעו לו במלאכה."