"מודל PPP" מה זה? 8 חברות בניה יתמודדו על 2 פרויקטי ענק במודל PPP בבירה
17.04.25 / 12:36
משרד האוצר מקדם בימים אלו שני מיזמי ענק בירושלים בהיקף של כ-1.6 מיליארד שקלים, שצפויים לשנות את פני העיר ולחזק את מעמדה כמרכז השלטוני והטכנולוגי של ישראל.

"גן חוצבים" בהר חוצבים. ביום חמישי האחרון פרסם אגף החשב הכללי במשרד האוצר את המסמכים של שני מכרזי ענק: האחד להקמת הקריה הטכנולוגית "גן חוצבים" בהר חוצבים, והשני לתכנון והקמת היכל המשפט ומגדל המשפט בכניסה לעיר. בשני המכרזים יתמודדו שמונה קבוצות בנייה אשר עברו בהצלחה את הליך המיון המוקדם.
המיזמים ייבנו במודל PPP המוגדרת כשותפות ציבורית-פרטית (באנגלית: Public–Private Partnership, מכונה לרוב בראשי התיבות PPP או P3). זוהי שיטה לביצוע פרויקטים ציבוריים באמצעות שותפות של המגזר הציבורי עם המגזר הפרטי. מדובר בהתקשרות בין משרד ממשלתי לבין גוף עסקי פרטי, למטרה משותפת. היתרון בכך הוא שהעלות הראשונית, שהיא לעיתים גבוהה מאוד, מוטלת על הגוף העסקי, שבסופו של דבר ירוויח ממנה בחזרה את כספו, לאורך זמן, מבלי שעלות המימון הגבוהה מאוד תוטל על הציבור.
שותפות כזאת משמשת בעולם למימוש פרויקטים רבים שעלותם יקרה ביותר, כגון כבישי אגרה דוגמת כביש 6, נמלי תעופה, מערכות להסעת המונים דוגמת רכבת קלה, ואף בסיסים צבאיים כדוגמת עיר הבה"דים ואפילו הקמת העיר אשדוד.
במסגרת הקמת הקריה הטכנולוגית בגן החוצבים יוקם קמפוס הכולל שלושה מגדלים בכניסה להר החוצבים, על שדרות גולדה מאיר ורחוב הרטום, בשטח של כ-150 אלף מ"ר. הקמפוס יאכלס את היחידות הטכנולוגיות של משרדי הממשלה, משטרת ישראל וגופים ממשלתיים נוספים, לצד שטחי מסחר ושטחים ציבוריים. על פי מסמכי המכרז, "מענק ההקמה" של הפרויקט עומד על 1.058 מיליארד שקלים, ומשך הפרויקט צפוי לעמוד על שש שנים. המועד האחרון להגשת הצעות הוא 15.12.2025.
במקביל, פרויקט היכל המשפט יאכלס את כלל הערכאות המשפטיות בירושלים (פרט לבית המשפט העליון) ויוקם בסמוך לקריה המחוזית הממשלתית בכניסה לעיר. התכנון בוצע על-ידי משרד זרחי אדריכלים שזכו בתחרות אדריכלים לפני כעשור. הפרויקט מורכב ממספר מבנים בגובה של 7 קומות המתפרשים על כ-45,000 מ"ר.
בנוסף, בסמוך להיכל המשפט יוקם מגדל משרדי ממשלה בגובה של 40 קומות ובשטח של כ-55,000 מ"ר, שיאכלס יחידות ממשרד המשפטים, רשות האכיפה והגביה, המשטרה ויחידות נוספות. "מענק ההקמה" עבור היכל המשפט עומד על 341 מיליון שקלים, ועבור מגדל המשפט על 288 מיליון שקלים. משך הפרויקט צפוי לעמוד על חמש שנים, והמועד האחרון להגשת הצעות הוא 30.10.2025.
החשב הכללי, יהלי רוטנברג, אמר: "פרויקט גן חוצבים ופרויקט היכל ומגדל המשפט הינם חלק מיישום החלטת הממשלה להעברת משרדי הממשלה לירושלים וריכוזם במתחם ממשלתי אחוד ויעיל. בשנים הקרובות אנו מתכננים להמשיך להשקיע בפיתוח העיר ירושלים במבני ציבור לצד הקמת רכבות קלות ופרויקטי תשתית נוספים."
סגן בכיר לחשב הכללי, דן גונן, הוסיף: "הפרויקטים שפורסמו הם חלק מתוכנית אסטרטגית לכינוס משרדי הממשלה במתחמים אחודים בבעלות מדינה, תוך התייעלות ומיצוי משאבים לצד סטנדרט בניה איכותי וירוק. המבנים שייבנו מאופיינים בבנייה חדשנית ויעילה מבחינה אנרגטית שיתמזגו עם הנוף העירוני הייחודי של העיר ירושלים על צירי תחבורה ראשיים ובכך יביאו לשיפור בשירות שיינתן לתושבי העיר והאזור כולו."
מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל, התייחס לחשיבות פרויקט היכל המשפט: "המבנה החדש, שיקום בכניסה לעיר ויתפרס על פני כ-50,000 מ"ר, ירכז תחת קורת גג אחת את כלל ערכאות השיפוט בעיר – מן השלום ועד בית הדין הארצי לעבודה (למעט בית המשפט העליון) – ובכך יספק מענה מודרני, נגיש ומתקדם לצרכי הציבור ובעלי הדין. זוהי הזדמנות לחיזוק השירות השיפוטי ולשיפור חוויית המשתמש במערכת כולה."
בתמונה: המתחמים ברובע הכניסה לעיר ירושלים / הדמיה: חברת עדן, החברה העירונית לפיתוח כלכלי