כעת זה רשמי: בירושלים, הרכבת תקלה | כך זה התבטא בישיבה עם חברי המועצה
07.04.25 / 10:00
בישיבה מיוחדת בעירייה נחשפה רשימה ארוכה של כשלים בתפעול הרכבת הקלה בעיקר מאז הארכת הקו והוספת הקרונות החדשים, אך חברי המועצה לא קיבלו תשובות ברורות מתי המצב ישתפר, אם בכלל
זוהר ופרידיגר דרשו תשובות, אך לא קיבלו אותן: אחרי אין ספור תלונות של תושבי ירושלים ונוסעים אודות הרכבת הקלה בעיר, נערכה סוף סוף ישיבה בנושא עם חברי המועצה בעיריית ירושלים. בישיבה השתתפו מנכ"ל חברת ההפעלה והתחזוקה של הרכבת הקלה, בועז הירש, מנכ"ל צוות אב לתחבורה, תמיר כהן, חברי מועצת עיריית ירושלים ומוזמנים נוספים; אך למרות הציפיות הגבוהות, נראה שלחברת לביא אין תשובות ברורות לשאלות הבוערות, ותושבי העיר צפויים להמשיך לסבול.
"זו היתה ישיבה עצובה", סיכם חבר המועצה יהודה פרוידיגר (הבית היהודי) בשיחה עם המקומון, "יושבים שם מנכ"ל הרכבת הקלה ומנכ"ל תכנית אב לתחבורה והם לא יודעים לתת תשובות. אמרנו להם תגידו לנו את הדברים הכי קשים, אבל לפחות תגידו. מתי אתם רואים שיש שינוי? הם לא ידעו להגיד".
רשימת הכשלים: מחריקות ועד צפיפות
בישיבה הוצגה רשימה ארוכה של בעיות שהירושלמים כבר מכירים היטב: חריקות על המסילה בזמן נסיעה, רעש דמוי אזעקה בתחילת כל נסיעה מהתחנה, בלימות חדות שגורמות לנוסעים להידחף קדימה, וצפיפות קשה בקרונות החדשים, שלטענת התושבים צרים יותר מהקרונות הישנים.
בנוסף, בשל הצפיפות, נוסעים המתניידים על כסאות גלגלים ונשים עם עגלות מתקשים לעלות לרכבת. בעיות נוספות כוללות מחסור במאחזי יד, רכבות חדשות שנוסעות לאט יותר מהישנות, וזמני המתנה שגויים בתחנות.
לדברי פרוידיגר, על כל הבעיות הללו לא היו תשובות מספקות. "מנכ"ל הרכבת הקלה טען שהוא היה שעה וחצי בשטח והוא לא שמע חריקות, כבר באותו היום הוא קיבל תלונה נוספת על חריקות. לדבריו התברר שביום הרכבות נוסעות בלי חריקות ובלילה יש חריקות והם לא יודעים להסביר למה. ואם הוא לא יודע מה הבעיה - הוא לא יכול לפתור אותה".
המחדל שמאחורי הקלעים: רכבות חסרות
גילוי מטריד נוסף עלה בדיון: לפני הארכת קו הרכבת, היו 19 רכבות שנסעו על הקו. כיום, למרות הארכה המשמעותית, יש רק 24 רכבות - מספר שאינו מספיק לקו כה ארוך. יתרה מכך, התוכנה של הרכבת החדשה שונה מהתוכנה הישנה, מה שמייצר בעיות רבות.
"הם מקווים שעוד חצי שנה הם יוכלו להוסיף רכבת אחת, לטענתם בשל עדכוני תוכנה מורכבים", מדווח פרוידיגר ל'ידיעות ירושלים'. "תכנית אב לתחבורה אומרים שהם קונסים אותם, אבל זה לא נכון. מתברר שכשמכניסים קו חדש, יש תקופה של הסתגלות שבה אי אפשר לקנוס את החברה".
בעיה טכנית נוספת שהתגלתה היא חוסר סנכרון בין תוכנת הרכבת למערכת הרמזורים. "בחברה טענו כי יש כנראה בעיה במתן עדיפות לרכבת ברמזור. נציג מנתי אמר שזו לא הבעיה של הרמזור, הבעיה היא שהם לא סידרו שהתוכנה שלהם תדע לדבר עם התוכנה של הרמזורים, אז איך הם רוצים שתהיה העדפה?"
יש עתיד?
חבר המועצה ומחזיק תיק התחבורה, דוד זוהר (דגל התורה), אמר בעקבות הישיבה: "הרבה תשובות היו על 'למה אנחנו נמצאים במצב הזה', אבל בסופו של דבר את התושבים מעניין שירות שיהיה נורמלי, שיהיה אפשר להשתמש בו ביום יום ולסמוך על כלי התחבורה הזה".
זוהר ציין כי בנושאים הטכניים, כמו רעשים ומאחזי יד, החברה הבטיחה לטפל בהקדם. "בנושא התדירות והעומסים, לא קיבלתי תשובות מתי נגיע ליעד של לפחות 6 דקות ואפילו 5:40, אבל ביקשתי שאחת לשבוע אקבל מהם דיווח של מה הדברים שסודרו במהלך השבוע".
הוא הוסיף: "צריך לזכור שאת ההשבתה עשו על קו פעיל ולהחזיר אותו לעבודה אחרי 5 ימים בלבד כשכל המערכת היא חדשה, זה מורכב. אין פה כישלון שמישהו אמר לא אכפת לי מאנשים, אבל יש להם לאן להתקדם".
תגובות הגופים האחראים
מחברת כפיר נמסר בתגובה: "יש להדגיש כי מרבית הסוגיות המועלות בכתבה זו נמצאות בטיפול - ובחלקן נרשמו התקדמות ושיפורים משמעותיים. טענות אחרות אינן מדויקות - כך למשל, הרכבות החדשות אינן איטיות יותר מהישנות - אלא עוצמתיות יותר. הנהגים נוסעים בזהירות יתרה כתוצאה מכך, על מנת להימנע מבלימה עוצמתית כפי שנטען".
החברה הוסיפה: "נושא החריקות נמצא בטיפול וברובן המכריע של המקומות בהן נמצאה הבעיה החריקות נפסקו. גם מספר מאחזי הידיים בקרונות נמצא בטיפול. בנוסף, הבהרנו בעבר כי הרכבות אינן צרות יותר - ואין הבדל משמעותי ביכולת הקיבולת שלהן. עוד נבהיר כי תדירות הרכבת משתפרת באופן הדרגתי. לפני כשבועיים הוספנו שתי רכבות לשירות בשעת השיא, והיום התווספה רכבת נוספת והתדירות צפויה להשתפר ולעמוד על 6:15 דקות".
מצוות תכנית אב לתחבורה ירושלים נמסר: "הצוות פועל אל מול הזכיין באופן תדיר ומאומץ לטובת שיפור השירות תוך ביצוע בקרה שוטפת ומקיפה על כלל רכיבי התפעול. במסגרת זו, חריגות במדדי השירות נענים בכלל הצעדים הנדרשים, בהתאם לחוזה ההפעלה. בשבועות האחרונים מספר החריגות במגמת ירידה ונעמוד על כך כי הזכיין יספק את השירות בהתאם לביקוש ולתכנית התפעולית".