מאבק על הכביש בשערי ירושלים: האם תיסגר הכניסה הדרומית למבשרת?
30.10.24 / 14:12
בית המשפט המחוזי בירושלים הורה לדון מחדש בגורל הכביש החוצה את נחל ארזה. המועצה המקומית רוצה להשאירו פתוח לתושבים הנוסעים לבירה, הירוקים דורשים: רק לרכבי חירום
הוועדה לתכנון פרויקטים לאומיים (ות"ל) תדון מחדש בחודש הקרוב בבקשת החברה להגנת הטבע לסגור את כביש הכניסה הדרומי למבשרת ציון החוצה את נחל ארזה. כך קבע אתמול סגן נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים, השופט רם וינוגרד.
על פי הבקשה, הכביש יוכל לשמש רק לצורכי רכבי ביטחון וייסגר לתחבורה פרטית וציבורית. מדובר בכביש צר ומפותל שנפתח במקור כפתרון זמני עד לפתיחת כביש 16, בעקבות עבודות תשתית נרחבות בכביש 1 שהקשו על הגישה לשכונות הוותיקות במזרח מבשרת.
למרות שכביש 16 נפתח לתנועה לפני כחודשיים והכביש המדובר נחסם, התברר שבמקום לפנות את האספלט ולשקם את השטח כמתוכנן, מתרקמות תוכניות אחרות. חלק מהתושבים, הטוענים כי הגישה מכביש 1 מקצרת משמעותית את זמן ההגעה הביתה, מפעילים לחץ להשאירו פתוח.
"הכביש הזה הוא מטחנת בשר", אמר עמיר בלבן, איש החברה להגנת הטבע ותושב מבשרת, בריאיון ל'זמן ישראל' לפני כשנתיים. "אני בעצמי גר בשכונה שלכאורה הכי זקוקה לו, אבל זה לא נכון. אפשר לרדת מכביש 16 דרך גשר מוצא ולהגיע למבשרת, זה מאריך את הדרך אולי ב-2-3 דקות". לדבריו, בתקופה שהכביש היה סגור "אפשר היה לראות בשישי בלילה צבאים וגורים משחקים עליו".
נחל ארזה, אותו חוצה הכביש, הוא אחד הנחלים החשובים ביובלי עמק ארזים ונחל שורק. מדובר בשטח עשיר במיוחד בחיות בר גדולות, חלקן בסכנת הכחדה עולמית, כולל צבאים וצבועים מפוספסים - הטורף הגדול בישראל. "זה כביש שבעלי חיים חוצים אותו בהמוניהם בדרך לעיינות מוצא, מקור המים שלהם", הסביר בלבן.
"בזמנו ארגוני הסביבה הסכימו להתפשר על כביש זמני", הוא הוסיף, "אבל מתברר שאף פעם אסור להסכים לזמני כי זה הופך לקבוע".
מנתיבי ישראל נמסר בתגובה כי החברה סבורה שהכביש נחוץ ליישוב המונה למעלה מ-20 אלף תושבים ולו כניסה אחת בלבד. "גורמי המשטרה וההצלה סבורים כי יש להשאיר את הכביש פתוח ומתוחזק על מנת לאפשר לכוחות הביטחון וההצלה לפעול", נמסר. החברה תגיש את תוכניות התנועה לאגף התנועה של משטרת ירושלים ותפעל בהתאם להנחיותיה.