"לייבא מורים מדובאי": ההצעה המקורית לפתרון בעיית ההסתה בבתי הספר במזרח העיר
15.09.24 / 09:27
מתוך 6,700 מורים המלמדים את תלמידי מזרח ירושלים, 6,000 למדו ברשות הפלסטינית - כך נחשף בדיון שהתקיים בוועדת המשנה לפיקוח על תוכניות לימודים במזרח ירושלים. המשמעות חמורה ביותר: בשטחה של מדינת ישראל, עשרות אלפי תלמידים נחשפים מדי יום להסתה בחסות תוכני הלימוד של הרשות הפלסטינית. זו ההצעה של ח"כ אביחי בוארון לפתרון הבעיה
נתונים מטרידים נחשפו לאחרונה בוועדת המשנה לפיקוח על תוכניות לימודים במזרח ירושלים, בראשות ח"כ אביחי בוארון מהליכוד. מתברר כי מתוך 6,700 מורים המלמדים את תלמידי מזרח ירושלים, 6,000 למדו ברשות הפלסטינית. יתרה מזאת, חלק מהתעודות האקדמיות של המורים התגלו כמזויפות.
הנתונים מצביעים על מצב מדאיג נוסף: 85 אלף מתוך 110 אלף תלמידים לומדים במסגרת תוכנית הלימודים הפלסטינית. זאת למרות השקעה של יותר מ-200 מיליון שקלים בשנתיים האחרונות, מתוך 800 מיליון שתוקצבו בהתאם להחלטת הממשלה. רק 2,000 תלמידים עברו לתוכנית הלימוד הישראלית, הרחק מהיעד של 23 אלף תלמידים שנקבע בתוכנית הממשלתית.
המשמעות של נתונים אלה היא חמורה: בשטחה של מדינת ישראל, עשרות אלפי תלמידים נחשפים מדי יום להסתה בחסות תוכני הלימוד של הרשות הפלסטינית. מצב זה מעורר דאגה רבה בקרב גורמי החינוך והביטחון כאחד.
בעקבות הממצאים המטרידים, פנה ח"כ בוארון במכתב לראש הממשלה בדרישה ליישם את החלטת הממשלה בנושא. מטרתו המוצהרת היא לעקור את הטרור משורשיו החינוכיים. בוארון מציע לשקול "ייבוא" תוכנית לימודים ממדינה ערבית מתונה, שתילמד על ידי מורים ממדינות ערביות מתונות, ולא על ידי מורים שהוכשרו בג'נין או בשכם.
במכתבו לראש הממשלה, מפרט בוארון את מצב החינוך במזרח ירושלים: "בשנת הלימודים הנוכחית לומדים כ-130 אלף תלמידים בחינוך הערבי במזרח ירושלים, בכלל בתי הספר והגנים". הוא מציין כי 54 אלף מהם לומדים בחינוך הרשמי-ממלכתי, 56 אלף בחינוך מוכר שאינו רשמי, וכ-20 אלף תלמידים במוסדות פרטיים שאינם מתוקצבים כלל על ידי משרד החינוך.
בפרק ההמלצות, מציע בוארון לפתוח לדיון מחודש את החלטת הממשלה בנושא. הוא קורא לערוך עבודת מטה לבחינת האפשרות של הקמת סגל מורים "ידידותי" ומקצועי, המבוסס על מורים מהארץ או מחו"ל, ולקבוע קריטריונים ברורים לקליטת מורים.