טענות חמורות נגד 'עֲרֵבִים': זלזול והתחמקות מתשלומים למשפחות הנפטרים
10.08.24 / 22:18
במסגרת תביעה ייצוגית נגד 'עֲרֵבִים', נטען שהעמותה לא משחררת כספים באמתלות שונות, שהמשפחות לא היו מודעות להן כשחתמו על הצטרפות לתוכנית - כך נחשף בתחקיר של העיתונאית החרדית מרב סבר ב'ישראל היום' • "ניגשתי ל'ערבים' כדי לקבל את הכסף שמגיע לנו", מספר יהודי שהתאלמן. "הם קיבלו ממני הרבה מאוד כסף לאורך השנים. נציג העמותה אמר לי בבוז 'מה פתאום שתקבלו? אתם אמורים לקבל מיליונים פיצויים מחברת הביטוח על המוות של אשתך'" • תגובת העמותה: הנטען שגוי ומטעה. "כאשר למשפחה ישנו מקור כלכלי או נכסים, הם אינם זכאים לקבל תגמול מהקופה"
דיון סוער מתחולל בימים אלה סביב פעילותה של עמותת "עֲרֵבִים - קרנות לאלמנות וליתומים". נגד העמותה, שהוקמה במטרה להבטיח את עתידם הכלכלי של ילדים יתומים, במיוחד לקראת חתונתם, מתפרסמות טענות כבדות משקל.
במסגרת תביעה ייצוגית נגד 'ערבים', נטען שהעמותה לא משחררת כספים באמתלות שונות, שהמשפחות לא היו מודעות להן כשחתמו על הצטרפות לתוכנית - כך נחשף בתחקיר של העיתונאית החרדית מרב סבר ב'ישראל היום'. המחוזי דחה בקשה לתביעה ייצוגית נגד העמותה, וכעת המשפחות פנו לבית המשפט העליון.
- נזכיר, כי קרן "ערבים" שהוקמה בידי 'קופת העיר' נוסדה מתוך מטרה ברורה וצודקת מאין כמותה: לתמוך במשפחות שהתייתמו מהוריהן, ולייתר את הצורך בהפעלת מגביות ייחודיות עבור כל משפחה, דבר שפגע בכבודן של המשפחות ובהמשך גם הפך ללא אפקטיבי. מאז הקמת מיזם 'ערבים' (קרן דומה הוקמה בידי 'ועד הרבנים לענייני צדקה', תחת השם 'כל ישראל ערבים') הצליחה הקרן לגייס עשרות מיליוני שקלים, שהועברו ישירות לחשבונותיהן של המשפחות, מבלי שהיה צורך להפעיל כל מגבית עבורן.
אך מסתבר שיש מי שסבור שפעילות הקרן, שעומדת תחת פיקוחם של גדולי ישראל שליט"א, אינה הוגנת והם מעלים טענות קשות נגד מי שעומד בראשה של הקרן, הרב פלנר מ'קופת העיר'.
משפחת שמואלי (שם בדוי) היא אחת מני רבות שמצאו את עצמן במרכזה של סערה זו. מדובר במשפחה חרדית קלאסית: מ' למד כאברך וע' ז"ל עבדה בחצי משרה במנהל הקהילתי. המשפחה הצטרפה לתוכנית "ערבים" ושילמה את דמי ההשתתפות במשך 16 שנים. הם ראו בכך מעין ביטוח, הבטחה לעתיד ילדיהם אם חלילה יקרה להם דבר. ואז, האסון קרה: ע', אם המשפחה, נהרגה בתאונת דרכים.
אב המשפחה סיפר ל'ישראל היום': "ניגשתי עם בתי ל'ערבים' כדי לקבל את הכסף שמגיע לנו. הם קיבלו ממני הרבה מאוד כסף לאורך השנים. הרב פלנר אמר לי בבוז 'מה פתאום שתקבלו? אתם אמורים לקבל מיליונים פיצויים מחברת הביטוח על המוות של אשתך'. אמרתי לו שאין לי מושג על מה הוא מדבר. היחס שלו היה משפיל ומזעזע. מצבה הנפשי של הבת שלי הידרדר בעקבות היחס המחפיר שלהם אליה לאחר פטירת אמה".
משפחת זלמנוביץ' (שם בדוי) חוותה מצב דומה. ד', אב המשפחה, נפטר לאחר מאבק במחלת הסוכרת. במשך שנים, הקפיד ד' לשלם את דמי ההשתתפות ל"ערבים", מתוך דאגה לעתיד משפחתו. "בעלי תמיד אמר שזו ההגנה הטובה ביותר עבור המשפחה", מספרת ש', אלמנתו של ד'. "הוא היה מוכן לוותר על הרבה דברים, אבל לא על התשלום הזה".
לאחר פטירת ד', כמפורט בתביעה הייצוגית, ש' התקשרה לעמותה כדי לבדוק את זכויותיה כאלמנה. "הרב פלנר לקח את כל המסמכים. סיפרתי לו שבני עומד להתארס ממש בקרוב ושאנחנו זקוקים לכסף שמגיע לנו. הוא הסתכל על הדפים ואמר 'בעלך קיבל ביטוח חיים'. אמרתי לו: 'כיצד זה קשור? זהו סכום שממנו אני אמורה לחיות עד 120. אין קשר לביטוח שאנחנו חתמנו איתכם, וגם לא נאמר לנו דבר על כך בעת חתימת החוזה. המפרנס העיקרי היה בעלי. אני עבדתי מה שנקרא 'בשביל הכיף' ואף עזבתי את עבודתי כדי לטפל בו. הוא ענה לי בלי להתבלבל, ביהירות ובזלזול: 'לא מגיע לך כלום".
מקרים אלה ואחרים מעלים שאלות לגבי אופן פעולתה של עמותת "ערבים". האם מדובר בתוכנית ביטוח שאינה מפוקחת כראוי? או שמא זוהי מערכת של ערבות הדדית שנתקלה בקשיים ביישום?
עורכי הדין המייצגים את המשפחות, צביקה מצקין, פיני קלמן ואור סלומון, טוענים כי העמותה מנהלת למעשה תוכנית ביטוח, אך ללא הפיקוח וההגנות שחלים על חברות ביטוח מסחריות. "מדובר בגוף המחזיק בנכסים משמעותיים ומנהל מערכת זכויות וחובות של מאות אלפי אנשים", הם מסבירים. "אנו סבורים שנדרשת יותר שקיפות ופיקוח".
מנגד, עמותת "ערבים" טוענת כי היא אינה מפעילה תוכנית ביטוח, אלא מיישמת עקרון של ערבות הדדית בקהילה. לטענתם, הם משמשים כגוף מתווך בין חברי התוכנית ליתומים, ולא כספק שירותי ביטוח.
מטעם עמותת קופת העיר נמסר בתגובה: "הנטען שגוי ומטעה בדיוק כפי שפורט בתשובה שהוגשה לבית המשפט על ידי העמותה בדיוק בעניינים אלו. העמותה התייחסה לאותן טענות בכתבה בתשובתה המפורטת שהוגשה לבית המשפט. מבלי לגרוע מכל טענה בקשר עם האמור לעיל, יש להצר על אופן הצגת הדברים הציני והמגמתי בכתבה ועל האופן המקומם שבו ניסו התובעים לעשות שימוש בהליך הייצוג למען רווח אישי פסול וכנגד אינטרס חברי 'ערבים' כולם".
בשיחה שערכנו עם אחד מראשי 'ערבים' הוא מרחיב ואומר: "כל מי שמצטרף ל'ערבים' חותם על מסמך שבו נאמר כי במידה וישנם למשפחה נכסים או ביטוחי חיים וכו', לא יתקבל פיצוי מ'ערבים'. יש לזכור שמדובר בכספי צדקה, שיוצאים מכיסיהם של כל חברי 'ערבים', והם תורמים מכספם רק משום הם יודעים בבירור כי הכסף מיועד למשפחה שאין לה מקור כלכלי אחר, מלבד כספי התרומה.
"כאשר למשפחה ישנם נכסים או תגמולים שיגיעו מביטוחים, היא אינה זכאית ליהנות מכספי 'ערבים' שהם כאמור כספי תרומות וצדקה. חבל שמי שלא קורא את האמור במסמכי החתימה, מרשה לעצמו לבוא בטענות לקופה שעושה את שנדרש ממנה, וכל זאת תוך פגיעה קשה בשמה של הקופה ותוך נסיון לגרום נזק לחבריה".