גרים בשנלר או ברשות השידור? הארנונה שלכם עלולה לזנק בקרוב
20.10.24 / 14:15
לפי בקשה שהגישה העירייה למשרד הפנים, כל בניין שאוכלס מתאריך 1 בינואר 2020 ואילך, יחויב בתעריפי הארנונה של "אזור 1" - האזור היקר ביותר בעיר. זאת, ללא קשר למיקומו הגיאוגרפי של הבניין. העירייה טוענת כי השינוי נדרש בעקבות תנופת הבנייה והתחדשות עירונית, המשנות את אופי השכונות ואת הרכב האוכלוסייה
עיריית ירושלים, יחד עם כ-120 רשויות מקומיות נוספות, הגישה לאחרונה בקשה למשרד הפנים לאשר שינוי בחישוב הארנונה למגזר הביתי. השינוי המוצע עלול להשפיע על מגוון רחב של תושבים, ובפרט על תושבי הפרויקטים החדשים שהתאכלסו בשנים האחרונות במרכז ירושלים החרדית.
לפי ההצעה החדשה, כל בניין שאוכלס מתאריך 1 בינואר 2020 ואילך, יחויב בתעריפי הארנונה של "אזור 1" - האזור היקר ביותר בעיר. זאת, ללא קשר למיקומו הגיאוגרפי של הבניין. העירייה טוענת כי השינוי נדרש בעקבות תנופת הבנייה והתחדשות עירונית, המשנות את אופי השכונות ואת הרכב האוכלוסייה.
אחת הדוגמאות שהועלתה בדיון היא שכונת רוממה, שבה נבנו לאחרונה שורה של פרויקטים חדשים ובהם אלפי יחידות דיור, ותושביהם עלולים להיפגע מהשינוי המוצע. על פי ההצעה, הם יידרשו לשלם את תעריף הארנונה הגבוה ביותר בעיר, למרות שמצבם הכלכלי לא בהכרח השתפר.
גורם בכיר בעירייה הביע בשיחה עם 'מיינט' חשש מהתוכנית החדשה, באומרו כי היא עלולה לפגוע באלפי בתי אב. לדבריו, "ירושלים תהפוך לעיר לעשירים בלבד", והוסיף כי רבים מבעלי הדירות החדשות, כולל בשכונות חרדיות, אינם בעלי יכולות כלכליות גבוהות המאפשרות להם לשלם את תעריף הארנונה הגבוה ביותר.
העירייה מצידה טוענת כי השינוי נדרש בשל ההשקעה הגבוהה בפיתוח השכונות והתשתיות. היא מדגישה כי מתוך כ-230 אלף יחידות דיור בעיר, רק כ-12 אלף יושפעו מהשינוי. עם זאת, נראה כי חלק ניכר מיחידות דיור אלו נמצאות בשכונות בהן מתגוררת אוכלוסייה חרדית.
בתגובה לביקורת, העירייה ציינה כי היא מודעת לכך שחלק מהדיירים במיזמי התחדשות עירונית משתייכים לאוכלוסיות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. לפיכך, עבור דיירי דירות התמורה בפרויקטים של פינוי-בינוי, יישמרו הזכויות והתעריף הקיים למשך חמש שנים לפחות.