הרעשה (ברחוב) עזה: עתירה מפתיעה לבג"ץ נגד רעש המפגינים ליד מעון רה"מ בירושלים
06.05.25 / 21:01
בעקבות חודשים של פגיעה במרקם החיים העירוני וחריגות רעש קיצוניות, סיעת "התעוררות" הצטרפה לתושבים במאבק משפטי להגבלת ההפגנות סביב מעון ראש הממשלה | גם השרה סילמן פנתה בעניין למפכ"ל המשטרה

לזמבר את הזמבורות. סיעת "התעוררות", החברה בקואליציה של ראש העיר משה ליאון, מתכוונת לעתור לבג"ץ יחד עם תושבי העיר כבר בחודש הקרוב בשל התנהלות המשטרה והשב"כ ברחוב עזה - זאת על רקע ההפגנות המתקיימות בסמוך למעון ראש הממשלה. מדובר במאבק שמצליח לטלטל את העיר כולה בחודשים האחרונים, במסגרתו תושבי השכונה וגם כאלה שמתגוררים מחוצה לה מלינים על פגיעה אנושה במרקם החיים, זאת בשל התנהלות לא-שוויונית בכל הקשור לקיומן של המחאות – אלה שנמשכות לעיתים לאורך ימים שלמים, בשעות המנוחה ובלילה, ותוך חסימת צירים מרכזיים.
עורך הדין ד"ר מתן גוטמן, המייצג את הסיעה, יבקש להציג שלושה טיעונים מרכזיים בבג"ץ: הראשון נוגע לפגיעה בעורקי תחבורה עירוניים, השני יתרכז בפגיעה באיכות חייהם של תושבי האזור וזכותם לביטחון, והשלישי בפגיעה בבעלי עסקים באזור. לאורך התקופה האחרונה התפרסמו עדויות על תלמידים שלא הצליחו להגיע ללימודים, קשישים שלא הספיקו להגיע לבדיקות רפואיות הכרחיות ואף תושבים שנבצר מהם להגיע למקלט בשעת חירום.
את ההחלטה לעתור לבג"ץ ליווה איסוף של מאות עדויות כתובות, מצולמות ובעל-פה מפי תושבים בנושאי רעש, תברואה, פגיעה בתחבורה ואלימות, שישמשו את העותרים בבית המשפט.
במקביל לעתירה המתוכננת, שיגרה השרה לאיכות הסביבה עידית סילמן מכתב למפכ"ל המשטרה בדבר רעש החורג מגבולות החוק בהפגנות. "משרדנו ביצע מדידה ביוני 2024 ונמצא כי קיימות עוצמות רעש בלתי-סביר בבתי המתלוננים. דוגמה לכך היא ברחוב עזה ברחביה - ליד מעון ראש הממשלה: מדובר בחריגות משמעותיות – 41 דציבל (פי 12,000 מעל המותר) בשעות הלילה וחריגה של עד 20 דציבל (פי 100 מעל המותר) בשעות היום", ציינה סילמן.
המכתב נשלח על רקע תלונות רבות שהתקבלו במשרדה לאחרונה, כפי שציינה: "גם בימים אלה, מגיעות למשרדנו תלונות מתושבים בגין הרעש במקום".
לאחרונה שיגר גם חבר הכנסת דן אילוז (הליכוד) מכתב ליו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, חבר הכנסת יעקב אשר (יהדות התורה), בבקשה לקיום דיון דחוף בנושא ה"פגיעה החמורה באיכות חייהם של תושבי ירושלים בשל הפגנות סדרתיות בלתי-מבוקרות".
פשרות כמו בקשה ממפגינים לא להשתמש במגפונים בשעות המנוחה הן מהסוג שהעותרים מקווים להשיג באמצעות בג"ץ, במטרה ליישב את "סוגיית המחאה נגד המחאה".