ממש לא 'פורים רב': ראיון מיוחד עם "רב המסוף" של מסוף ארזים בירושלים | צפו בפנינת החמד

$(function(){})

ר' דודי מרכוס יצר "יש מאין" תפקיד אחראי ומיוחד במסוף ארזים של התחבורה הציבורית בירושלים | בראיון עמו הוא מתאר פנינה מיוחדת שמהווה אתנחתא רוחנית לנוסעים | "רב כארז"

ר' דוד מרכוס בעמדת קול הלשון

פינה בבית הכנסת "הארזים"

"אוצר הספרים" הארזים

עמדת 'קול הלשון'

"רב כארז". מסוף האוטובוסים החדש "ארזים" בירושלים מציע לנוסעיו יותר מסתם תחנת מעבר. בפינה שקטה במסוף שוכן בית כנסת קטן ומטופח, המהווה אתנחתא רוחנית למאות הנוסעים העוברים במקום מדי יום. את המקום מתפעל אברך צעיר, הרב דוד מרכוס ("תקרא לי: דודי"), שהפך לדמות אהודה במסוף עד שזכה לכינוי הבלתי רשמי: "רב המסוף". פגשנו את ר' דודי, כפי שהוא מעדיף שיקראו לו, לשיחה על התפקיד המיוחד.

לא בדיוק "רב" - יותר "גבאי"
"התואר 'רב מסוף' התקבע באופן ספונטני", מחייך דודי כשאנחנו שואלים אותו על הגדרת התפקיד. "זה לא בדיוק רב שעונה על שאלות הלכה. אולי אפשר להגדיר את הפעילות שלי יותר כשל 'גבאי'", הוא מצטנע. "התואר 'רב' התקבע בעיקר על ידי העובדים במקום, שהינם רובם ככולם 'מסורתיים', וזו הדרך שלהם להביע כבוד לתפקיד".
ר' דודי, אברך צנוע שלומד יום שלם בכולל של הגר"א נבנצל בעיר העתיקה, מקדיש את שעות הערב המאוחרות לטיפוח בית הכנסת במסוף. "במשך היום אני לומד בכולל, ובשעות הערב המאוחרות אני מגיע לבית הכנסת במסוף ארזים", הוא מספר, וגם שם לעתים תדירות משמש לו המקום כמקום איכותי לסיכום הסוגיות הנלמדות בכולל וכתיבת חידושי תורה.

"נוסע כל יום לכולל" - באוטובוס כמובן שיוצא מ'ארזים'

מעורבות קהילתית שהובילה לתפקיד ייחודי
כיצד הגיע אברך צעיר להקים ולנהל בית כנסת במסוף אוטובוסים? "בעקבות עניינים שקידמתי בשכונת רמות ב' הסמוכה – בה אני מתגורר, ובעיקר בשכונת הר נוף בתקופה בה למדתי במקום, פנו אלי ממשרד התחבורה לקדם את הקמת בית הכנסת במסוף", מסביר ר' דודי בפשטות. מה שהתחיל כיוזמה צנועה, הפך תוך חצי שנה למוקד פעילות משמעותי.
"בעזרת סגן השר במשרד התחבורה הרב אורי מקלב שמעודד ומדרבן את פעילותי, אני דואג שהמקום יהיה ראוי לשמש כבית כנסת ובית מדרש", הוא מפרט. "דאגתי להשיג ריהוט מכובד, סידורים, ספרייה תורנית, גמ"ח תפילין, ואפילו עמדת 'קול הלשון' להאזנה לשיעורי תורה".

אתנחתא רוחנית בלב המסוף
המיזם נועד להעניק לנוסעים אלטרנטיבה איכותית לזמן ההמתנה. "הנוסעים נהנים ממקום לאתנחתא קלה באווירה תורנית במקום להמתין בשעמום לאוטובוס הבא", אומר דודי. לדבריו, התגובות חיוביות ביותר: "הנוסעים מגיבים בהכרת תודה ובעידוד להמשיך בתחזוקת המקום".
את ההצלחה הוא זוקף גם לזכותו של מנהל המסוף, גבי ארביב, שתומך ביוזמה מתחילתה. "הכל מתאפשר הודות לרוחב הלב החיובית אותה משרה מנהל המסוף המצוין", הוא מדגיש.
לאחרונה הוסיף ר' דודי מיזם ייחודי נוסף, לאחר שלמתחם בית הכנסת במסוף נתרם סט משניות-כיס. "אנו מאפשרים לנוסעים ליטול מספרי הקודש הנוחים, ולקחת אותם עימם לנסיעה, למען יקיימו 'ובלכתך בדרך' – כאשר בחזרתם, מחזירים הם עמם כמובן את הספר למקומו בבית הכנסת". זוהי דוגמה למיזם שנוצר באופן ספונטני, עם התרחבות פעילותו הטבעית של בית הכנסת במסוף הענק, אליו מתנקזים אלפי נוסעים מדי יום.

תמיכה ממשרד התחבורה
לדברי 'רב המסוף', משרד התחבורה וחברות התחבורה הציבורית מעודדים את היוזמה. "הם מעודדים את העניין, חשוב להם שהנוסעים יהיו מרוצים", מסביר דודי. "כפי שציינתי במשרד התחבורה אני מוצא את סגן השר הרב מקלב, שמאוד חשובה לו תודעת השירות עבור הנוסעים בתחבורה הציבורית. הוא מגיע לכאן הרבה, מבקר, בודק ועוזר לנוסעים בכל דבר ועניין".

ר' דוד מרכוס "רב המסוף"

מבט לעתיד
בית הכנסת במסוף ארזים הוא דוגמה מעניינת לשילוב בין שירותי תחבורה ציבורית לבין צרכים קהילתיים ורוחניים. ביוזמה צנועה אך משמעותית, מצליח ר' דודי (בשבילנו, בהחלט 'הרב') ליצור מרחב תורני חם בלב מסוף אוטובוסים הומה אדם.
"רב המסוף" אמנם לא נושא תואר רשמי, אבל בהתנהלותו המכבדת והאופיינית הפך לדמות משמעותית עבור נוסעי מסוף ארזים, ויצר מודל שאולי יאומץ בעתיד במקומות נוספים.

להצטרפות לקבוצות ועדכוני "ירושלים החרדית" בוואטסאפ לחצו כאן

מעוניינים להגיב? לדווח? צרו איתנו קשר במייל האדום [email protected]


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה