הפסקת חשמל במגדל הירושלמי חשפה חוב ענק לחברת החשמל
07.04.25 / 10:32
חובות ענק, חילופי האשמות והפסקות חשמל חושפים את הקשיים בתחזוקת מגדלי מגורים בירושלים, ומעלים חששות לגבי עתיד הבנייה הגבוהה בעיר

החוב הענק שהתנפח בסתר: המגדלים בירושלים עומדים במוקד ביקורת ציבורית נוקבת בתקופה האחרונה. מומחים ואנשי ציבור מביעים חשש מההשפעות הסביבתיות והחברתיות, בעיות נגישות, וקשיי תחזוקה של המבנים היקרים. אירוע חריג שהתרחש לאחרונה במגדל בקריית משה מדגים את הבעייתיות ומחדד את השאלה: האם הציבור וחברות הניהול מסוגלים לתחזק מגדלי מגורים בני עשרות קומות?
בפרויקט רובע 1 בקריית משה, דיירי המגדל הגבוה הופתעו לגלות כי במהלך הפסקת חשמל, גנרטור הופעל על מנת לספק להם מים. לטענתם, הדבר קרה בשל חוב של חברת הניהול לחברת החשמל.
"ביום שלישי שעבר התחילה הפסקת מים בחלק מהדירות בבניין, בעיקר בדירות הגבוהות", סיפרה ל'מיינט ירושלים' אחת הדיירות, אם לפעוטות. "הבנו שיש כנראה בעיה באספקת החשמל למשאבות המים וכשהלכנו לבדוק את זה גילינו שיש הפסקת חשמל בשטחים הציבוריים בבניין. בדקנו את מספר המונה של השטחים הציבוריים, של החניונים, של חדר התקשורת והתקשרנו לחברת החשמל, הבאנו לה את מספר המונה וגילינו שיש חוב של חברת הניהול שלנו לחברת החשמל של 102 אלף שקל. כלומר חברת הניהול שלנו לא שילמה במשך כמה חודשים טובים. זה זיעזע אותנו".
דיירי המגדל, הכולל 23 קומות ו-130 דירות, משלמים מדי חודש לחברת הניהול כ-7 שקל למ"ר. משמעות הדבר היא תשלום של כ-540 שקל לדירת 3 חדרים קטנה, העשוי להגיע עד ל-1,000 שקל בחודש לדירות גדולות.
"החשמל נשאר מנותק במשך יומיים, הגנרטור בבניין הופעל ולכן היה מים", טוענת הדיירת. "אנחנו חוששים שהם לא יוכלו לשלם בחודש הבא ובחודש שאחריו כי להם חובות ענקיים".
בעלי חברת הניהול, דורון מויאל, מכחיש את הטענות: "לא היתה להם בעיה של אספקת של מים, היה גנרטור. הדיירים בחובות כלפינו של 250 אלף שקלים, כתוצאה מזה זה יצר השפעה. הוצאנו מכתב מסודר לדיירים ופרסמנו את החובות. אנחנו לא יכולים להיות חברת מימון של הדיירים. הודענו, התרענו, ובמקום שהם ישלמו והם לא משלמים, זה רק מחמיר את המצב. אבל החברה עצמה לא בחובות".
מויאל הציג מכתב שנשלח לדיירים מחברת הניהול, ובו נכתב: "הנושא הוסדר על ידנו ואין יתרת חוב בחברת החשמל. לא נגרמה עגמת נפש לדיירים מכיוון שהגנרטור עבד וסיפק את החשמל בחניון עד להסדרה מבדיקה שערכנו, חובות הדיירים בעבור הפרשים, דמי ניהול וקופות תיקונים עומדים היום קרוב ל-200 אלף שקל… כפועל ישיר נוצר מצב שאנחנו מממנים את הבניין".
ועד הבניין מצדו טוען כי הנתונים אינם מדויקים: "הוא שלח לנו סיכום של חובות, אבל העניין הוא שכל דייר היה חייב לתת פיקדון של 3 חודשים בקבלת הדירה, בנוסף לתשלום החודשי, והוא הפקיד את הפקדונות האלה. בנוסף הוא הבטיח הנחה למי שמשלם על שנה מראש, על כל 2025. אז המספרים לא מסתדרים. וגם נניח שיש חוב, אם יש דיירים שחייבים שנה אחורה, למה הוא לא טיפל בזה, למה הוא לא תבע אותם?".
סגן ראש העיר יוסי חביליו, המוביל את המאבק נגד המגדלים בירושלים, אמר: "למגדלים יש הרבה בעיות. אחת מהן היא עלויות האחזקה הגבוהות. מגדלים מתאימים לתעסוקה ולאנשים עשירים. אני צופה עוד הרבה בעיות ותקלות כמו שקרו במגדל בקרית משה".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "קיומה של חברת ניהול בבניין ואופן תחזוקת הבניין הם עניין שבין הדיירים לבין היזם. באשר לסוגיית הגנרטור - על פי תקנות התכנון והבנייה, קיימת חובה להתקנת גנרטור בבניינים מעל גובה מסוים. חובה זו מצוינת בהיתר הבנייה ונבדקת בעת מתן טופס אכלוס".