פִישֶׁל פִשֵּׁל: הצ'אלמער שהפגין באלימות ונמלט לבריטניה יוסגר לישראל
10.03.25 / 14:12
העליון בבריטניה דחה את טענותיו המופרכות של האברך הירושלמי אפרים פישל גרינפלד שביקש מקלט מדיני | מעניין שהטענות לא הותירו רושם על השופטים הבריטיים

"חושש מהטילים של חמאס" – זו היתה אחת מטענותיו של האברך אפרים פישל גרינפלד, כשניסה להתחמק מהסגרתו לישראל. בית המשפט העליון בלונדון דחה ביממה האחרונה את בקשת המקלט של האיש, אב לשמונה, שנמלט עם משפחתו לבריטניה לאחר שהואשם בהתפרעות ותקיפה במהלך הפגנות קיצוניות בשכונת גאולה בירושלים. גרינפלד טען בין היתר כי חזרתו לישראל תסכן את חייו בשל "היעדר מיגון מספק בבתי הכלא מפני רקטות חמאס וחיזבאללה". מעניין מדוע השופטים לא התרשמו מכך.
פרשת ההפגנות בגאולה שבמרכזן עמד גרינפלד התרחשה בין יוני לאוגוסט 2008, כאשר קבוצות של מפגינים חרדים קיצוניים מחו נגד חנות למכירת תקליטורי DVD ונגני MP3 באזור מאה שערים. ההתנגדות נבעה מהתפיסה שמכשירים אלה עלולים להחדיר תכנים שאינם מתאימים לאורח החיים החרדי. המחאות הפכו לאלימות כאשר המפגינים, ביניהם לפי החשד גרינפלד, נקטו בפעולות אגרסיביות נגד העסק ומפעיליו.
על פי כתב האישום, גרינפלד וחבריו (כ-15-20 איש) לא הסתפקו במחאה שקטה אלא חסמו את הכניסה לחנות, איימו על לקוחות, קיללו ודחפו את בעל העסק, השחיתו רכוש ואף השליכו טיטולים מלוכלכים בפתח החנות. באחד האירועים, הנאשם אף ניתק את החשמל בחנות במטרה מוצהרת לבצע השחתות בחסות החשיכה. באירוע חמור במיוחד, גרינפלד ואחרים השליכו אבן שפגעה בעובד החנות, יהושע חתונה, ולאחר מכן נמלטו מהמקום.
גרינפלד הכחיש בתוקף את המיוחס לו וטען כי לא היה מעורב באלימות אלא ישב במקום ואמר תהילים. לדבריו, הוא עצמו נפל קורבן לאלימות ולא להיפך. בעודו ממתין להכרעת הדין ב-2012, גרינפלד, אשתו ושלושת ילדיהם דאז עזבו את ישראל לקנדה, ובשנת 2016 עברו ללונדון, שם הקים משפחה גדולה והשתלב בחיים החדשים.
בבקשת המקלט המדיני שהגיש לרשויות הבריטיות, העלה גרינפלד שורה של טענות כבדות משקל נגד הסגרתו לישראל. ראשית, טען כי בתי הכלא בישראל סובלים מצפיפות קשה שהחמירה לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר בשל גל המעצרים המאסיבי. "לבתי הכלא בישראל בדרך כלל אין מקלטים," הדגיש פרקליטו, עורך הדין הישראלי ניק קאופמן, וטען כי מערכת כיפת ברזל, למרות יעילותה, אינה מספקת הגנה מוחלטת.
גרינפלד אף הביע חשש מפני האיומים האיראניים ל"תגובה מוחצת" נגד ישראל, וטען כי שהייתו בכלא הישראלי תחשוף אותו לסכנת חיים ממשית בהיעדר מיגון הולם מפני תקיפות רקטיות.
מעבר לחששות הביטחוניים, אשתו של גרינפלד העלתה בפני בית המשפט את ההשלכות המשפחתיות הקשות של הסגרה אפשרית. "זה ישבור את המשפחה," אמרה לשופטת, והסבירה כי מעבר לישראל אינו אפשרות עבורה ועבור שמונת ילדיהם שכבר השתלבו במערכת החינוך הבריטית ומנהלים חיים יציבים. היא הדגישה כי הילדים "מאושרים" בלונדון, וכי תלישתם מסביבתם המוכרת תגרום להם נזק רגשי משמעותי.
מנגד, טען פרקליט המדינה עמית איסמן כי בחלק מהכלאים הישראליים קיימים מקלטים ייעודיים, ובאחרים יש אזורים מוגנים. השופטים קבעו כי האוכלוסייה האזרחית בישראל זוכה להגנה משמעותית, וכי לא היו נפגעים בבתי הכלא גם בעתות לחימה קודמות.
החלטת בית המשפט סוללת את הדרך להסגרתו של גרינפלד לישראל, שם יידרש לעמוד לדין בגין המעשים שיוחסו לו. השופטים וויליאם דייויס ומאורה מק-גוואן פסקו כי ישראל אינה מחויבת לשכן את גרינפלד בכלא עם מקלט, וציינו כי יקבל לכל הפחות שלושה מטרים רבועים בתאו. עוד הוסיפו כי למרות הלחץ החריג על מערכת הכליאה הישראלית, המדינה שמרה על שליטה ולא נוצר מצב של דחיסות קיצונית שתצדיק את דחיית ההסגרה.
---