חידת בגין: מה יעשו עם קשתות התמך הבולטות לתוך הנתיב החדש | סיור מצולם
06.03.25 / 16:43
לשמחת הנהגים הושלמה פתיחתו של הנתיב הימני | בשבוע הבא ישובו הפקקים עם סגירת הנתיב השמאלי ל-3 שבועות | ומה יעשו עם הקשתות הבולטות? "ירושלים החרדית" בתחקיר מיוחד

"ידחפו את הקיר?" נפתח בהפתעה טובה (יחסית): תושבי צפון ירושלים הופתעו לטובה כשגילו שהנתיב הימני בשדרות בגין, שהיה חסום מתחילת השבוע, נפתח אתמול בשעה טובה לתנועה. מתברר שלמרות (ואולי בגלל) התלונות על כך שאין פועלים בשטח, עבודות הריבוד הושלמו במהירות והסתיימו אף מוקדם מהצפוי.
בתגובה לשאלות התושבים מדוע לא נראו פועלים בשעות הבוקר במהלך השבוע שעבר, הסבירו בחברת מוריה כי "עבודות ריבוד מחדש של הכביש מחייבות מעבר של כלים כבדים – משאיות שמגיעות ופורקות את האספלט הרותח. כדי שלא לייצר עוד עומס על 2 הנתיבים, הוחלט שלא יעברו משאיות עבודה בשעות העומס בין 6:00 ל-9:00 בבוקר".
בעיריה אכן מיהרו לבשר על "סיום שלב א' של העבודות":
עיריית ירושלים מודיעה כי אמש בחצות (שלישי, 5/3), הושלמו העבודות האספלט בכביש בגין שלב א׳, כחלק מהעבודות להקמת נת"צ במקטע שבין מחלף גולדה לבין מחלף ליפתא, תוך הקדמה של יומיים בלוחות הזמנים.
עם סיום העבודות, פורק הסדר התנועה הזמני והכביש שב למתכונת נסיעה רגילה עד לתחילת השלב הבא של הפרויקט.
"השלב הבא" – צפוי להיות מורכב יותר עבור הנהגים, יותר מאשר החוויה אותה חוו במהלך השבוע האחרון.
החל מיום ראשון (9.3), יחל שלב ב' של עבודות השדרוג בציר גולדה מאיר, במסגרתו ייסגר הנתיב השמאלי ביותר למשך כשלושה שבועות. בניגוד לשלב הראשון שהתמקד בריבוד מחדש של הנתיב הימני, השלב הנוכחי מתמקד בהרחבת הכביש וכולל עבודות חציבה מורכבות.
חשוב להדגיש כי הסגירה תתבצע רק במקטע מוגבל שאורכו 140 מטר, ולא לאורך כל הכביש. זהו המקטע החורג לנתיב החדש והמורחב, שבנוי מקיר תמך בעל-הקשתות הגדולות, שמעליו חולף למעשה נתיב הנסיעה לכיוון השני, היורד משדרות בגין לכיוון הר-חוצבים, שכונות הצפון וכביש 443.
בעיריה מדגישים כי בעקבות הפקקים והעומסים שנוצרו בשבוע החולף, הנחה ראש העיר לבצע את העבודות באופן מוגבר ומסביב לשעון, במטרה להשלים את הפרויקט בזמן הקצר ביותר האפשרי.
יצאנו לסיור מצולם בו ניתן להבחין כי כל הנתיב החדש אכן הורחב באמצעות חציבת הצד השמאלי של ההר, אולם הקטע היחיד שנותר ו"מפריע" לכל הנתיב החדש, הינו 'מקטע-הקשתות' שאורכו כאמור 140 מטרים.
לעיני המתבונן, הדבר נראה מוזר בצורה חריגה. הנתיב המורחב מצד שמאל נחצב בהר, אלא שלקראת נקודת הכניסה למנהרה הראשונה - צמוד ליציאה לגבעת שאול, ישנה "בליטה" של קיר תמך עצום, שנראה כי אי אפשר לחצוב אותו. במילים פשוטות: כל הרחבתו של הנתיב החדש אינה תועלתית אם במקטע האחרון, הנתיב שב ומצטמצם בגלל קיר הקשתות הענק.
האם ניתן בכלל לחצוב תחתיו ולהרחיבו?
באגף התפעול של העיריה טוענים שהתשובה חיובית ומסבירים כי מדובר במקטע הדורש עבודות חציבה מורכבות: "עד הריסת קיר התמך לא ניתן לדעת מהן ההשלכות בשטח ומהן התמיכות שיידרשו בפועל כדי להימנע מפגיעה בבטיחות משתמשי הדרך".
בקיצור, צפויה לנו עדיין פעילות מורכבת באיזור, אולם בעיריה אומרים כי בסופו של דבר, בסיום כלל העבודות, בתצורה הסופית, ייפתח נתיב תחבורה ציבורית בנוסף לשלושת הנתיבים הקיימים כיום, מה שצפוי להקל בצורה משמעותית על העומסים באזור.