מה הן חשבו לעצמן? שלטי 'יום האישה' על אוטובוסים בירושלים הושחתו תוך שעות
04.03.25 / 10:19
קמפיין עירוני המציג נשים משפיעות בתקופת המלחמה נתקל בתגובה מהירה | יוזמות הקמפיין: "חשבנו שהפעם זה יהיה שונה".
"חשבנו שהפעם זה יהיה שונה". לקראת יום האישה שיצוין בעוד מספר ימים (8 במרץ), בעיריית ירושלים יצאו בקמפיין שילוט חוצות על אוטובוסים ברחבי הבירה, עם דמויותיהן של נשים ירושלמיות שהפכו לסמל של עשייה, מסירות וחוסן קהילתי בתקופת המלחמה.
בין הדמויות שנבחרו לקמפיין, שעלה ביוזמת תנועת ״התעוררות״ בשיתוף ארגונים נוספים, הוצגו תמונותיהן של רייצ׳ל גולדברג-פולין אמו של הירש הי"ד שנרצח בשבי חמאס ושרית זוסמן, אמו של רס״ל (במיל׳) בן זוסמן הי"ד שנפל בלחימה בעזה. מלבדן, הופיעו גם ד"ר יערה שילה, אשת חינוך שדאגה לילדי המפונים על ידי הקמת מרחבי למידה בבתי המלון השונים; טליה נימואי וסוזי פורת המפעילות אוהל התרעננות לחיילים בלוויות של חללי המלחמה ומחלקות מרק ושתייה חמה, ונשים משפיעות נוספות.
״בשנה וחצי האחרונות ראינו את העוצמה הנשית הזאת בכל הזירות״, אמרה חברת מועצת העיר ירושלים ויוזמת הקמפיין, מרים סלע. ״דמויות כמו רייצ'ל, שנתנה את התקווה ברגעים שלנו לא היו מילים, שרית שבוחרת לצמוח מהכאב ולנקות את השיח במיזם מרגש לזכר בנה, ונשות המילואים שהן לצערי אוכלוסייה שקופה. רצינו לשים את כל אלה בפרונט״.
הכוונה אולי מבורכת, אולם בפועל המציאות היתה שונה. שעות מספר אחרי תליית השלטים על האוטובוסים, הספיקו כבר אלמונים להשחית את חלקם. ״במוצ״ש תלינו בחניון האוטובוסים 50 מתוך 100 השלטים, וחלקם נקרעו כבר בבוקר למחרת״, מספרת מרים. ״כשהעלינו את הקמפיין ידענו שיהיה מצב שהשלטים יושחתו, אבל היתה לנו תקווה קטנה בלב שבגלל שמדובר בנשים עם סיפור שנוגע לכולם - הדבר הזה לא יקרה״, מוסיפה. ״מסתבר שהתופעה לא פוסחת על אף אחת. לא אִם את חטופה, אֵם שכולה, פעילה למען הציבור או מילואימניקית״.
ואכן, קשה להבין את "ההפתעה" שנכונה ליוזמות הקמפיין. מאות מקרים דומים נרשמו בשנת 2024 לבדה, ביניהם גם השחתת תמונת התצפיתנית שהיתה חטופה בעזה, קרינה ארייב. כל זאת, לצד אכיפה אפסית מצד המשטרה, שציינה בדיון שנערך לאחרונה בעיריית ירושלים כי היא לא מכירה תופעת השחתת שלטים על רקע מגדרי בעיר - אלא מקרים בודדים בלבד.
״אנחנו מנסים להשתמש בכל הכלים שיש לנו בעירייה, אבל אנחנו לא יכולים להשתלט על התופעה הפסולה הזו בלי השותפות של המשטרה״, מציינת סלע, ומספרת על חוויה דומה שעברה בעצמה: ״בקמפיין התנועה לפני הבחירות המוניציפליות, הושחתו הפנים שלי. הגשתי תלונה במשטרה, והיא נסגרה מחוסר ראיות, על אף שהבאתי אפילו תמונה של האדם שהשחית את התמונה״.
״יום האישה הבין-לאומי הוא יום לטובת שוויון מגדרי. המטרה של הקמפיין להראות את הנוכחות שלנו ואת העשייה שלנו, את העובדה שההימצאות שלנו לא אמורה להוות איום. צר לי שקיצוניים בירושלים בוחרים להשחית תמונות של אמהות שכולות, של מתנדבות שנתנו מעצמן כל-כך הרבה ושל מילואימניקיות. אי אפשר להעלות את זה על הדעת. גם אם מחקו אותן מהמרחב, אף אחד לא יוכל למחוק את העשייה האדירה שלהן״.