נקמת החרדים? השר פרוש התנגד והפיל את הצעת החוק להרחבת ירושלים
02.03.25 / 19:38
שר המשפטים הודיע: "בלי פרוש – לא נתקדם" | הצעת החוק להקמת "מטרופולין ירושלים" ביקשה לספח לבירה יישובים מעבר לקו הירוק | צפו בנאומו התקיף של השר

נגד החרדים? החרדים נגד. "האם אמא חרדית שמגדלת שמונה, או עשרה, או לפעמים אפילו 12 ילדים, לא נקראת 'נושאת בנטל'?" – את הדברים הנחרצים הללו, הטיח כבר לפני שבוע השר הרב מאיר פרוש בפני הקהילה הדתית-לאומית, והיום – עבר למעשים: בהתנגדותו הנחרצת לשילוב יישובים והתנחלויות בתוך 'מטרופולין ירושלים' רבתי, גרם לדחיית החוק שביקש להגדיל את האוכלוסיה היהודית בבירה ולשמר את האיזון הדמוגרפי בעיר.
התהליך החל לפני תקופה, בעקבות הצהרות חברי קואליציה על כוונתם לקדם סיפוח והחלת ריבונות על שטחי יהודה ושומרון, יזם ח"כ דן אילוז (הליכוד) הצעת חוק להקמת "מטרופולין ירושלים". ההצעה, שעלתה היום לאישור ועדת שרים לחקיקה, ביקשה להגדיל את שטח העיר לכיוון השטחים שמעבר לקו הירוק ומביאה לסיפוחם הרשמי למדינת ישראל.
לפי ההצעה, בראש הרשות החדשה היה עומד ראש עיריית ירושלים, עם חברות של ראשי הרשויות הסמוכות לשטחה של ירושלים - בהן הערים מעלה אדומים ובית"ר עילית, המועצות המקומיות אפרת, גבעת זאב ומבשרת ציון, המועצה האזורית גוש עציון ויישובים נוספים במישור אדומים.
מטרת החוק המוצהרת הייתה הרחבת השטח המוניציפלי של 'עיריית הגג' החדשה של בירת ישראל והגדלת האוכלוסייה היהודית ביותר מ-150 אלף תושבים, זאת במטרה לאזן את המארג הדמוגרפי בעיר שכיום מונה קרוב ל-40% ערבים, המתגוררים בעיקר בשכונות מזרח העיר. בדברי ההסבר להצעה נכתב: "החוק המוצע יוסיף לירושלים אוכלוסייה שתאפשר לשמור על איזון דמוגרפי".
למרות שנראה כהכרזה טכנית, סעיף 2 של ההצעה ביקש במפורש לספח את כל שטח המטרופולין תחת "המשפט, השיפוט והמינהל של המדינה", כולל רשויות מקומיות שכיום אינן מוגדרות תחת ריבונות ישראלית.
בדברי ההסבר ציין אילוז: "בשנים האחרונות, על רקע התפתחויות דמוגרפיות, תרבותיות, סוציאליות ומדיניות, נחלש מעמדה של ירושלים כעיר החשובה והמובילה בישראל והחלה הגירה שלילית של אוכלוסייה חזקה ומובילה לעבר ערי השפלה. החוק המוצע יאפשר לשנות את המגמה, להחזיר לירושלים את מעמדה כסמל וכליבו של העם היהודי ולגייס את מיטב הכוחות בקרב ישראל ויהדות העולם לחיזוקה של ירושלים".
לאחר הפרסום הראשוני הגיב אילוז והבהיר: "חשוב להבהיר – מטרופולין ירושלים הוא גוף חדש שמטרתו לתאם ולשפר שיתופי פעולה בין היישובים שמקיפים את הבירה. הוא לא מרחיב את תחום השיפוט של עיריית ירושלים, לא משנה את מעמד הרשויות המקומיות הקיימות, ולא הופך אף תושב לתושב ירושלים. כל עיר ורשות תישאר עצמאית כפי שהיא היום, בלי שינוי".
אולם, כאמור, בוועדת שרים לחקיקה נדחתה היום הצעת החוק לשלושה חודשים. שר המשפטים יריב לוין הודיע: "יש התנגדות חד משמעית של השר מאיר פרוש ולכן אני מציע לדחות את החוק בשלושה חודשים". לוין אף הוסיף וקבע: "בלי השר פרוש החוק לא יתקדם". סגן השר הרב אורי מקלב סיכם הבהיר: "עמדת פרוש היא עמדת הסיעה - במידה וזה יתקדם יצטרכו לזה הסכמה של כולם".
השר פרוש הביע את עמדתו כבר ביום שני שעבר, ב'כנס ירושלים' של 'קבוצת בשבע', שם מתח ביקורת על הקולות הנשמעים מכיוון המגזר הדתי-לאומי הקוראים לגיוס חרדים. "יש מתיחות רבה בין הציבור שאני מייצג לבין הציבור שאתם מייצגים, סביב המחלוקת הקשה בעניין חוק הגיוס והדרישה של הציבור החרדי להסדיר את מעמד בני הישיבות", אמר פרוש.
בהתייחסו לאתגר הדמוגרפי בירושלים שאל: "האם זהו לא חלק מהנשיאה בנטל? האם אמא חרדית שמגדלת שמונה, או עשרה, או לפעמים אפילו 12 ילדים, האם אמא כזו לא ראויה לקול בשאלה הרת הגורל מה משמר פה את העם היהודי?".
השר חשף כי בציבור החרדי נשמעים קולות המערערים על המשך התמיכה בהתיישבות: "רק באחרונה ניגשו אליי חסידים של אדמו"רים חשובים, בהם כאלו שהובילו בתקיפות את ההתנגדות לגירוש גוש קטיף, ושאלו אותי – האם לא הגיעה העת לוותר?"
לדבריו, בציבור החרדי שואלים "האם הגיבוי של היהדות החרדית לכל מהלכי ההתיישבות ביהודה ושומרון, כולל ההיאחזות בגבעות, מה שאנו מכנים 'ההתיישבות הצעירה', לא מאלץ אותנו לשלם מחיר יקר מדי ביחס ליכולת שלנו כציבור חרדי לשמור על אורח החיים השמרני שלנו?"
תהה – והיום גם יישם.