המזרח הפרוע: המדינה מפסידה מיליארדים - ומה היא מתכוונת לעשות?
07.01.25 / 09:29
עשרות אלפי מבנים לא חוקיים, אובדן הכנסות של יותר מ-10 מיליארד שקלים ותנאי מחייה מחפירים: כך הפכה הבנייה הבלתי חוקית במזרח ירושלים לאחד האתגרים המורכבים ביותר של הבירה. היום יתקיים דיון דחוף בכנסת בנושא
תופעת הבנייה הבלתי חוקית במזרח ירושלים הולכת ומתרחבת משנה לשנה, כשמדי שנה נוספות יותר מ-1,000 יחידות דיור חדשות לנוף העירוני. על פי הנתונים שיוצגו היום בדיון דחוף בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, מספר המבנים הבלתי חוקיים בשכונות הערביות בבירה מוערך בכ-25 אלף.
מחקר של מרכז ירושלים למדיניות יישומית (JCAP) חושף את היקף התופעה: בשבע שכונות בלבד במזרח העיר נמצאו לפחות 6,590 מבנים שנבנו על קרקעות בייעוד לא חוקי. ההשלכות הכלכליות מרחיקות לכת - ההפסד המצטבר למדינה מוערך ביותר מ-10 מיליארד שקלים, כשעיריית ירושלים לבדה מפסידה מדי שנה יותר ממיליארד שקלים מהיטלי פיתוח, ארנונה ואגרות שונות.
אך מעבר להפסד הכלכלי, גם תושבי מזרח העיר בעצמם סובלים מהמצב. תושבי המבנים הבלתי חוקיים חיים בתנאים מסוכנים, ללא תשתיות בסיסיות וללא עמידה בתקני בטיחות. "לגור שם זה למות כל יום", מעיד נ', תושב לשעבר בראס חמיס. "צפוף, בניינים ענקיים של 40 דירות בלי חניון, הביוב ברחוב. כשיש הרבה גשם הכל צף. בקיץ אין גם מים לשתייה".
הפער בין הצרכים לפתרונות זועק לשמיים: למרות ש-39% מתושבי ירושלים הם ערבים, רק 8.5% משטח העיר מיועדים למגוריהם. התוצאה היא גידול מסיבי בבנייה הבלתי חוקית. כך למשל, בשכונת ענתא גדל מספר המבנים מ-62 בשנת 1967 ל-1,146 כיום, כשכמעט 90% מהם אינם חוקיים.
ח"כ מתן כהנא (המחנה הממלכתי), יוזם הדיון בכנסת, מזהיר מפני ההשלכות ארוכות הטווח: "אסור לנו להשלים עם הפגיעה במשילות, בנוף העירוני ובמאזן הדמוגרפי של ירושלים". במקביל, מומחים קוראים לפעולה מיידית. "העלייה במסים היא ההזדמנות להניע את הפתרונות שבנמצא", אומר חיים סילברשטיין, יו"ר מרכז ירושלים למדיניות יישומית.