כמעט הכי ענייה בארץ: כ-40% מתושבי הבירה חיים מתחת לקו העוני
18.12.24 / 14:44
מודיעין עילית מובילה את רשימת הערים העניות עם שיעור עוני של 48.3%, ומיד אחרי ירושלים נמצאת בני ברק עם 30.7%. נתוני הביטוח הלאומי חושפים פערים עצומים בין ערי המרכז לערי הפריפריה
ירושלים, העיר הגדולה בישראל, מתמודדת עם מציאות כלכלית קשה, כך עולה מדו"ח העוני החדש שפרסם המוסד לביטוח לאומי. הנתונים מראים כי למעלה משליש מתושבי העיר חיים מתחת לקו העוני, נתון המציב את ירושלים במקום השני ברשימת הערים העניות בישראל, מיד אחרי מודיעין עילית.
המצב בירושלים משקף פערים חברתיים עמוקים, כאשר שיעור העוני בעיר גבוה משמעותית מהממוצע הארצי העומד על 20.7%. לשם השוואה, בתל אביב שיעור העוני עומד על 14.2% בלבד, פחות מחצי מהשיעור בירושלים.
הנתונים המדאיגים בירושלים מתכתבים עם תמונת המצב הארצית, המציגה פערים משמעותיים בין מרכז הארץ לפריפריה. בעוד שבמחוזות תל אביב והמרכז נרשמים שיעורי עוני נמוכים מהממוצע, מחוזות ירושלים, הצפון והדרום מציגים נתונים מדאיגים במיוחד.
על פי הדו"ח, משפחה של זוג עם שני ילדים זקוקה להכנסה חודשית של 10,637 שקלים כדי להימצא מעל קו העוני. נתון זה מקבל משנה חשיבות לאור העובדה כי יוקר המחיה בישראל ממשיך לעלות, כאשר רמת המחירים ב-2023 הייתה גבוהה ב-4.2% בהשוואה לשנה הקודמת.
לצד הנתונים הקשים, הדו"ח מצביע על תרומתן המשמעותית של קצבאות הביטוח הלאומי לצמצום העוני. ללא תשלומי ההעברה והמיסים הישירים, תחולת העוני בקרב משפחות הייתה מזנקת ל-34.2%. עם זאת, בהשוואה למדינות מפותחות אחרות, תרומת המדינה לצמצום העוני עדיין נמוכה משמעותית.
המצב החמור בירושלים מדגיש את הצורך בפתרונות דחופים ברמה העירונית והלאומית. עם העלייה הצפויה במע"מ ל-18% בינואר הקרוב והמשך המלחמה, האתגרים הכלכליים צפויים להחריף עוד יותר, במיוחד עבור האוכלוסיות המוחלשות.