ירושלים החסומה: גן הוורדים סגור מסיבות מסתוריות - והסוף לא נראה באופק
10.12.24 / 19:59
גן הוורדים הסגור, רחוב קפלן החסום, ומחסומים ברחבי העיר - כך הופך המרחב הציבורי בירושלים למבצר. תחקיר 'הארץ' חושף: העירייה מודה שאין לה מידע על המחסומים, ומשרדי הממשלה מגלגלים את האחריות זה לזה
גן הוורדים, שפעם היה פנינת חמד במרכז קריית הממשלה בירושלים, עומד כיום שומם מאחורי גדרות פח וגדרות תיל. הגן, שבעבר משך אליו אלפי מבקרים מדי שבוע לפיקניקים ואירועים שונים, סגור כבר שנתיים וחצי - הרבה מעבר ל-16 החודשים שתוכננו במקור לשיפוצים.
בתחקיר נרחב שפורסם על הנושא על ידי ניר חסון ב'הארץ', העירייה הסבירה את העיכוב בקושי לגייס עובדים בעקבות המלחמה, אך התזמון מעורר תהיות: האיסור על כניסת פועלים פלסטינים הוטל רק באוקטובר 2023, כשהעבודות כבר היו אמורות להסתיים. בנוסף, על פי דרישת המשטרה, מתוכננת הקמת גדר היקפית בעלות של 4 מיליון שקלים - פרויקט שטרם החל. בארגוני המחאה טוענים כי מאחורי העיכובים עומד ניסיון למנוע את הפיכת הגן למוקד הפגנות נוסף מול הכנסת.
אך הגן אינו המקרה היחיד של צמצום המרחב הציבורי באזור. רחוב קפלן הסמוך, שבעבר חיבר בין קמפוס גבעת רם לקריית הממשלה ובית המשפט העליון, נחסם לחלוטין על ידי משרד ראש הממשלה ללא היתר בנייה או דיון ציבורי. הרחוב משמש כיום כמגרש חנייה לעובדי הממשלה, וחסום אפילו להולכי רגל. החסימה מונעת גישה לאנדרטת אמיל גרינצוויג ולכניסה הראשית של בנק ישראל, ומעלה שאלות קשות לגבי סמכויות הגופים הממשלתיים בשטח העירוני.
התופעה מתרחבת גם לאזורים אחרים בעיר. ברחובות עזה, בלפור וסמולנסקין, בסביבת מעונות ראש הממשלה, הוקמו עשרות מחסומים, גדרות וחומות - כולם ללא היתר בנייה או התייעצות עם גורמים עירוניים. ההשלכות מורגשות היטב בשטח: בעלי עסקים מדווחים על פגיעה קשה בפרנסתם, ותושבים נאלצים להתמודד עם מכשולים יומיומיים בתנועתם ברחובות.
"זה אבסורד מטורף שבעיר חוסמים רחובות ראשיים ולעירייה אין שום מידע על זה", צוטט בכתבה הידי נגב, מנכ"ל התנועה לחופש המידע. בתגובות הרשמיות, משרדי הממשלה השונים מגלגלים את האחריות זה לזה, כשכל אחד מפנה לגורם אחר. בינתיים, הצפי לפתיחת גן הוורדים נדחה לאפריל 2025, והמרחב הציבורי בירושלים ממשיך להצטמצם.