התחדשות עירונית בלי מגדלים? אפשרי בהחלט: הפרויקטים החדשים של קטמון
28.11.24 / 10:53
בניגוד למקובל בפרויקטי התחדשות עירונית, הבנייה החדשה בקטמון תשמור על אופי השכונה עם בניינים נמוכים ושילוב אלמנטים היסטוריים. שני הפרויקטים, ברחובות רחל אימנו וכ"ט בנובמבר, יוסיפו כ-180 דירות חדשות לשכונה תוך שמירה על צביונה המיוחד
הוועדה המחוזית לתכנון ובניה ירושלים אישרה לאחרונה שני פרויקטים חדשניים של התחדשות עירונית בשכונת קטמון הישנה, המציגים גישה שונה מהמקובל בתחום. בעוד שברוב פרויקטי הפינוי-בינוי נבנים מגדלים גבוהים, כאן בחרו המתכננים לשמור על אופייה ההיסטורי של השכונה באמצעות בנייה נמוכה ושימור אלמנטים אדריכליים מקוריים.
בפרויקט הראשון, ברחוב רחל אימנו פינת הל"ה, יוחלף בניין בן 35 דירות במבנה בוטיקי חדש שיכלול 80 יחידות דיור. הבניין, שתוכנן על ידי משרד קרלוס פרוס אדריכלים, יתנשא לגובה של שש קומות בלבד, עם שתי קומות נוספות בנסיגה. המבנה החדש ישלב שטחים ציבוריים, כולל גן ילדים בשטח של 130 מ"ר עם חצר של 170 מ"ר, וחניון תת-קרקעי שיפתור את מצוקת החנייה באזור.
במקביל, הופקדה תוכנית נוספת ברחוב כ"ט בנובמבר, שם צפוי לקום בניין חדש עם כ-100 דירות במקום 40 הקיימות כיום. הייחוד בפרויקט זה הוא השילוב המוקפד בין ישן לחדש: החזיתות בקומות הראשונות ישומרו כמעט במלואן, כולל המרפסות המקוריות והחומרים ההיסטוריים, בעוד חמש הקומות העליונות יציגו עיצוב מודרני המשתלב בסביבה.
"מצאנו את הנוסחה הנכונה לאיזון בין האופי ההיסטורי של השכונה לבין התחדשות עירונית מודרנית", מסביר יחיאל סגל, מנכ"ל קבוצת בית ירושלמי, היזמית מאחורי שני הפרויקטים. "לא בכל מקום יש צורך או נכון לתכנן ולהקים מגדלים או גורדי שחקים".
מתכנן מחוז ירושלים, אדריכל דן קינן, מדגיש את התרומה החברתית של הפרויקטים: "התוכניות כוללות יחידות דיור קטנות, גני ילדים ושטחי מסחר מצומצמים שיסייעו למשפחות צעירות להשתלב בשכונה ויהפכו את המרקם למגוון יותר". שני הפרויקטים מוכיחים כי אפשר לחדש ולהתחדש גם בלי לאבד את הזהות השכונתית המקורית.
עוד בנושא: