שנה וחצי אחרי עסקת המיליונים, קרקעות הפטריארכיה עדיין תקועות
25.07.24 / 19:43
למרות רכישת קרקעות הפטריארכיה ב-750 מיליון שקל, המחלוקת בין קק"ל לחברת אקסטל מעכבת את פיתוח האזור ופוגעת בערך הנכסים; במקביל, הצעת חוק חדשה עלולה לטרפד את התוכניות
בינואר 2023 רכש איש העסקים היהודי-אמריקאי גארי ברנט את קרקעות הפטריארכיה בירושלים תמורת 750 מיליון שקל. עסקה זו, מהגדולות בתולדות העיר, נועדה לפתור את סוגיית חכירת הקרקעות ולאפשר את פיתוחן. אולם, כעבור שנה וחצי, נראה כי לא חלה התקדמות משמעותית - כך פורסם ב'גלובס'.
הקרקעות, המשתרעות על פני שטח של כ-520 דונם, כוללת כ-1,000 יחידות דיור בנויות בשכונות רחביה, טלביה וניות בעיר, וכן בתי מלון מוכרים כגון מלון ענבל, מלון פרימה ומלון דן פנורמה, מבני ציבור כגון חלק מבית הכנסת הגדול ומוזיאון ישראל, שטחים פתוחים ויותר מ-12 מגרשים לפיתוח. שווי עסקת הענק מתבסס על פוטנציאל פיתוח המגרשים בשטח הקרקעות.
קרקעות הפטריארכיה מוחכרות לקק"ל עד שנת 2052. אי-הוודאות לגבי המשך החכירה מונעת קידום פרויקטי פינוי-בינוי ופוגעת בערך הנכסים. לפי הערכות, ערך הבתים על הקרקעות ירד בכ-40% לאורך השנים.
חברת אקסטל, בבעלות ברנט, הציעה מתווה לפיו הדיירים הוותיקים יוכלו לרכוש את דירותיהם תמורת 3,000 שקל למ"ר. עם זאת, המתווה תלוי בהסכמת קק"ל לוותר על זכויות החכירה. אקסטל הציעה לקק"ל תמורה בדמות הקמת פארקים או ביצוע מטלות ציבוריות אחרות.
במקביל, מרחפת מעל הפרשה הצעת "חוק חכירה הוגנת", שעלולה לפגוע בתוכניות ברנט. ההצעה, הנתמכת על ידי 41 חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה, מציעה להגביל את דמי החכירה ל-5.5% מערך המקרקעין, סכום נמוך משמעותית מהמתווה המוצע.
מקרן קיימת לישראל נמסר בתגובה: "כפי שהובהר גם בעבר, קק"ל שמה לנגד עיניה את טובת התושבים - חוכרי המשנה, וזאת בנוסף לזכויותיה. לאור ההשלכות הרבות, כלכליות וחברתיות, לרבות בטווח הרחוק, הן ביחס לזכויות קק"ל והן לגבי חוכרי המשנה, קק"ל בוחנת את האפשרויות השונות".
מאקסטל נמסר: "התוכנית שאנו מציגים משתלמת לחוכרי המשנה ומקדמת את פיתוח ירושלים. אנו מקווים כי היא תקודם".