רשת CBS הורתה לעיתונאים: "ירושלים אינה חלק מישראל"
13.10.24 / 09:41
שערורייה בארה"ב: אחת מרשתות הטלוויזיה הגדולות והנחשבות במדינה הנחתה את עובדיה שלא לדווח על ירושלים כחלק מישראל, במסגרת מדיניות שמטרתה "לשמור על ניטרליות בסיקור המלחמה בעזה". "ההחלטה הכתה רבים מאיתנו בהלם", אמרה כתבת חדשות יהודיה ברשת. ב-CBS מגיבים: "אנחנו לא מוטים נגד ישראל"
רשת CBS, אחת מרשתות הטלוויזיה הגדולות והנחשבות בארצות הברית, עוררה סערה לאחרונה כאשר הנחתה את עובדיה שלא לדווח על ירושלים כחלק מישראל. ההוראה, שניתנה כחלק ממדיניות שמטרתה "לשמור על ניטרליות בסיקור המלחמה בעזה", נומקה בטענה שהסטטוס של העיר שנוי במחלוקת בינלאומית. צעד זה עורר תגובות נזעמות בקרב עובדים יהודים וגורמים מדיניים ישראליים, הטוענים כי ההנחיה מערערת את ההכרה הרשמית של ארצות הברית בירושלים כבירת ישראל.
באוגוסט האחרון, מארק ממוט, מנהל מחלקת האתיקה של חדשות CBS, שלח מייל לכל עובדי הרשת ובו הנחה אותם להיזהר בשימוש במונחים מסוימים בהתייחס למלחמת ישראל בחמאס. בין היתר, הורה ממוט: "אל תתייחסו לירושלים כחלק מישראל". הוא הסביר כי למרות הכרת ממשל טראמפ בירושלים כבירת ישראל, הסטטוס שלה עדיין שנוי במחלוקת בינלאומית וכי יש להתייחס אליה בהתאם.
יש לציין כי גופי תקשורת מובילים נוספים בעולם, כגון רשת BBC וסוכנות הידיעות AP, נקטו בעבר בגישה דומה והנחו להימנע מאזכור ירושלים כבירת ישראל. עם זאת, הצעד של CBS נתפס כמרחיק לכת יותר, שכן הוא מבקש להימנע מאזכור העיר ירושלים ככלל כחלק מישראל, ולא רק להימנע מהגדרתה כבירה.
תגובות הנגד לא איחרו לבוא. עובדים רבים ברשת, במיוחד יהודים, הביעו זעזוע מההחלטה. "ההחלטה של ההנהלה שלא להכיר כלל בירושלים כחלק מישראל - כולל חלקה המערבי - הכתה רבים מאיתנו בהלם", אמרה כתבת חדשות יהודיה ברשת. גם גורמי הסברה ישראליים רשמיים טענו כי ההנחיה מהווה "פרשנויות מעוותות של החוק הבינלאומי" וסטייה ממדיניות ארצות הברית.
הפרשייה חשפה גם מתחים פנימיים בתוך הרשת עצמה. טוני דוקופיל, מגיש התוכנית CBS Mornings, התמודד לאחרונה עם ביקורת מצד הנהלת הרשת בעקבות ראיון שערך עם סופר בעל עמדות אנטי-ישראליות. עם זאת, מנכ"לית חברת-האם של הרשת, פרמאונט, גיבתה את דוקופיל ואמרה כי הנהגת הרשת שגתה בתגובתה לראיון.
ב-CBS סירבו להגיב באופן רשמי לפניות בנושא, אך גורם בכיר בחברה דחה את הטענות כאילו מדובר במהלך אנטי-ישראלי מכוון. לדבריו, מדובר בניסיון לשמור על אובייקטיביות חדשותית: "אין לכך השפעה על הסיקור שלנו, אנחנו לא מוטים נגד ישראל וזה רק נועד להזכיר לכתבים שלנו לכלול הקשר לגבי הסכסוך המתמשך".