התנגדות לחיסונים פורחת בקהילות הקיצוניות, והתינוקות משלמים בחייהם
15.09.24 / 15:16
מחוז ירושלים מוביל בשיעור התחלואה הגבוה ביותר בארץ בשעלת, ושלושה מקרי פטירה של תינוקות כבר נרשמו בעקבות התפשטות המחלה. הנפגעים העיקריים: תינוקות להורים מקהילות קיצוניות, שמתנגדים עקרונית לחיסונים • כל הנתונים המדאיגים
דוח חדש חושף תמונת מצב מדאיגה בנוגע לתחלואת השעלת בישראל במהלך שנת 2023. הממצאים מצביעים על כך שמחוז ירושלים הוביל בשיעור התחלואה הגבוה ביותר בארץ, עם ממוצע של 50.3 חולים מאומתים ל-100,000 נפש מאז פרוץ המגיפה בינואר 2023. נתון זה גבוה פי שניים מהשיעור במחוז המרכז, שדורג במקום השני, ופי חמישה מהשיעור במחוז חיפה. עד כה נרשמו 3 מקרי פטירה משעלת בגל התחלואה הנוכחי, כולם תינוקות בני פחות משנה שאימם לא חוסנה בזמן ההיריון.
הדוח, שהוכן על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, מגלה גם כי שיעור הכיסוי החיסוני של ילדים עד גיל 6 במחוז ירושלים הוא הנמוך ביותר בארץ, עומד על 91% בלבד, בעוד שבמחוז הצפון נרשם השיעור הגבוה ביותר של 98%. בנוסף, המסמך מציין כי משרד הבריאות לא סיפק מידע על שיעור הכיסוי החיסוני בקרב נשים הרות, כאשר להערכת איגוד רופאי בריאות הציבור, שיעור המחוסנות נמוך מ-50%.
בתגובה לממצאים אלה, משרד הבריאות טען כי למרות מאמציהם לנקוט בשורה של פעולות למניעת תחלואת השעלת, כולל עידוד חיסון של נשים הרות, קיימים קשיים בעידוד ההתחסנות בקרב אוכלוסיות מסוימות, במיוחד במגזר החרדי-קיצוני. המשרד גם הצביע על מחסור בתקנים בתחנות טיפות חלב ובצוותי בריאות הציבור, אשר אינם מתאימים לגידול באוכלוסייה.
איגוד רופאי בריאות הציבור והאיגוד הישראלי למחלות זיהומיות קראו להגביר את המודעות לחשיבות חיסוני השעלת בקרב נשים הרות. הדוח מראה כי המגיפה אמנם פרצה באזור ירושלים בתחילת 2023, אך בספטמבר התפשטה למחוזות תל אביב והמרכז, מבלי שהתחלואה באזור הבירה פסקה.
מדאיג במיוחד הוא הזינוק במספר המקרים של תינוקות וילדים שנדבקו בנגיף המסוכן בשנה האחרונה. נתוני משרד הבריאות מראים כי בעוד שבכל שנת 2023 התגלו בארץ 1,792 מקרים חדשים, הרי שמתחילת ינואר ועד 22 ביולי 2024 כבר התגלו 2,590 חולים, מה שמהווה עלייה משמעותית של 25% בתחלואה. נתונים אלה מדגישים את הצורך הדחוף בפעולה מקיפה ומהירה לבלימת התפשטות המחלה ולהגברת שיעורי ההתחסנות בקרב האוכלוסייה.