'הארץ' נגד משה ליאון: "תקציב התרבות התורנית זינק במאות אחוזים"
15.10.24 / 15:56
הנתונים שפורסמו ב'הארץ' מצביעים על עלייה משמעותית בתקציבים: האגף לתרבות תורנית זכה לעלייה של 134%, מ-12.5 מיליון שקל ב-2017 ליותר מ-29 מיליון שקל ב-2023. האגף לתרבות מן המזרח, המתמקד באירועים לקהילה הספרדית, רשם עלייה מרשימה אף יותר של 788%, מ-900 אלף שקל ל-8 מיליון שקל באותה תקופה. בעירייה לא נבהלים מהביקורת: "פועלים לגיוון תרבותי ולמתן מענה לכלל המגזרים"
עיתון 'הארץ' יוצא בביקורת חריפה על הגדלת תקציבי התרבות התורנית בירושלים בתקופת כהונתו של ראש העיר משה ליאון. לפי הכתבה, חלה עלייה מצטברת של מאות אחוזים במימון העירוני לפעילות תורנית מאז שליאון נבחר לראשות העיר ב-2018.
הנתונים שפורסמו ב'הארץ' מצביעים על עלייה משמעותית בתקציבים: האגף לתרבות תורנית זכה לעלייה של 134%, מ-12.5 מיליון שקל ב-2017 ליותר מ-29 מיליון שקל ב-2023. האגף לתרבות מן המזרח, המתמקד באירועים לקהילה הספרדית, רשם עלייה מרשימה אף יותר של 788%, מ-900 אלף שקל ל-8 מיליון שקל באותה תקופה.
הדבר הוא לצנינים בעיני העיתונאית יעל פרידסון, תושבת ירושלים, שחתומה על הכתבה ב'הארץ': ראשית, נטען כי חלק מהאירועים הממומנים נושאים אופי פוליטי. לדוגמה, הכתבה מציינת אירועים כמו פרס לזכר הרב עובדיה יוסף והילולה לציון עשור למותו, בהם משתתפים פוליטיקאים בכירים. שנית, הכתבה מצביעה על כך שרבים מהאירועים מאושרים בפטור ממכרז, מה שמעלה שאלות לגבי השקיפות והיעילות בהקצאת המשאבים.
בכתבה נטען גם כי יש "חוסר שוויון" בחלוקת משאבי התרבות בין המגזרים השונים בעיר. בעוד שתקציב התרבות הכללית עלה ב-37% בתקופה המדוברת, תקציבי התרבות התורנית עלו בשיעורים גבוהים בהרבה.
חברת מועצת העיר לורה ורטון ממרצ, המצוטטת בכתבה, תוקפת את מה שהיא מכנה "הגידול העצום והבלתי מידתי של התקציב לתרבות תורנית". לדבריה, "אין גידול באוכלוסייה או סיבה אחרת שיכולים להצדיק תוספת של 17 מיליון שקל. מדובר רק בניצול של כוח ובלחצים פוליטיים שגורמים לעיוותים קשים בחלוקת משאבי העירייה."
בעירייה לא נבהלים מהביקורת, ודווקא מתגאים בנתונים. בתגובה הרשמית שנמסרה ל'הארץ' נאמר כי הגידול בתקציבים נעשה בהתאם לביקוש ולצרכי התושבים. העירייה טוענת כי "אירועי הסליחות בירושלים אושרו בהתאם לביקוש, כבכל שנה. השנה כמעט הוכפל היקף המשתתפים באירועי הסליחות ברחבי העיר, כך שהתקציב גדל בהתאם לצורך."
העירייה גם הדגישה כי היא "הגדילה בשנים האחרונות את פעולות התרבות והפנאי בכלל המגזרים, עובדה שמשקפת את העלייה בתקציב כלל אגפי התרבות – כללי, חרדי וערבי." לטענתה, האירועים השונים מאושרים על ידי ועדות מקצועיות ובשקיפות מלאה.
עוד נמסר, כי העירייה "גאה לקדם ולטפח את תחום התרבות, הספורט ופעילויות הפנאי לכל אחד ואחת מתושביה", וכי היא רואה בגיוון התרבותי ובמתן מענה לכלל המגזרים חלק בלתי נפרד מתפקידה בשימור אופייה הייחודי של ירושלים כבירת ישראל ומרכז תרבותי ורוחני.