אבסורד ושמו ארנונה: "בבוכרים משלמים כמו ברחביה. במנחת יצחק כמו במוסררה"
29.12.24 / 20:03
ארנונה לא שיוויונית ולא הגיונית: "איך יתכן שאנו מתגוררים באותו רחוב, 'נהנים' מאותן תשתיות ישנות, ומשלמים ביוקר?" | אתם מדברים, 'ירושלים החרדית' משמיע
"לא שיוויוני ולא הגיוני", במילים אלו מגדיר הרב כ', עסקן בכיר באחת המפלגות החרדיות הגדולות, את המתחולל בתחום הארנונה אותו הוא מגדיר כ"אבסורד אחד ענק. החלוקה אינה שיוויונית ואינה הגיונית. תושבים שמתגוררים באותו רחוב והם 'נהנים', בלשון המעטה, מאותן תשתיות לקויות, משלמים תעריף מופקע אף שהם אינם מקבלים תמורה לאגרה. הגיע הזמן לעשות לכך סוף".
והוא אינו היחיד. למערכת 'ירושלים החרדית' התנקזו בימים האחרונים כמה וכמה פניות מתושבים, שמבקשים להתקומם מול מה שהם מכנים כ'מס בלתי שיוויוני'. "לא יתכן", כותבת הגב' וייסבלום שמתגוררת בשכונת הבוכרים, כי "תושבי שכונה ישנה כמו שכונת הבוכרים ישלמו תעריף ארנונה יקר יותר מאשר רחוב מנחת יצחק. הרי אצלינו אין תשתיות, זו שכונה ישנה שתשתיותיה לא חודשו מזה עשרות שנים, ומשום מה אנו מוגדרים כאיזור יקר יותר. מה ההגיון?"
לדבריה, היא פנתה מספר פעמים לעיריה ("בכל שנה אני פונה") אך למרות שקיבלה תשובות, בפועל התעריף נותר כשהיה, וזאת בלי להחשיב את העדכון האחרון שייקר עוד יותר את התעריף.
מה שהגביר את הרוגז בעיר והוא הוציא את הירושלמים מכליהם, הוא הדיווח לפיו תושבים שמתגוררים בבניינים חדשים שנבנו החל מ2020 ידרשו לשלם מחיר יקר יותר מאשר יתר התושבים. הנוהל החדש הזה, שלמיטב ידיעתנו אינו קיים בכל עיר אחרת מלבד ירושלים, הצליח להכעיס תושבים רבים. "זה לא שמפנים את הזבל אצלינו פעמיים ביום", כותב לנו אחד התושבים, "ולא שיש לנו יותר גינות באיזור. אנו מתגוררים בשכונה ישנה ומוזנחת, אך נדרשים לשלם כמו תושבים ברחביה. מה ההיגיון?"
כאשר שוחחנו עם אחד מחברי מועצת העיר, הוא הסביר שהעניין אינו מובן גם מבחינתו. "למיטב הבנתי מדובר בשיטה שנבנתה טלאי על גבי טלאי. בעבר היה תעריף אחיד, אך לאחר מכן הוחלט על גביה של שלושה תעריפים, כאשר חלק מהשכונות הוגדרו כשכונות חלשות ותושביהן שילמו תעריף מינימום, בעוד ששכונות אחרות הוגדרו כחזקות יותר ושם גבו מחיר מקסימלי. הבעיה, שבמשך הזמן בחלק מאותן שכונות ישנות נבנו בנייני פאר אך תושביהם ממשיכים ליהנות מהתעריף המופחת, בעוד שהשכונות ה'חזקות' לכאורה משלמים מחיר יקר וזאת ללא הצדקה".
ומדוע, אכן, דיירים שמתגוררים בבניינים חדשים יאלצו לשלם מחיר יקר יותר על אף שהם נהנים מאותם שירותים ותשתיות איזוריות? גם לכך אין לו הסבר ברור אם כי הוא קובע כי "במצב הנתון יאלצו לייקר את הארנונה לכל תושבי העיר, ומהצעד הזה העיריה כמובן מבקשת להימנע. מסיבה זו, הוחלט שדיירי בניינים חדשים ישלמו יותר".
האם הנוהל הזה חוקי? גם איש שיחנו לא בטוח בכך. מה שברור, שחוקי או לא - אך הושבים בודאי אינם שלמים עם הצעד. האם צפוי שינוי בעניין? נקווה שבעיריה ידאגו להמציא לנו, ובעיקר לתושבים, תשובות מניחות את הדעת.